Sākums › Vecākiem › Miniphänomenta
Miniphänomenta

52 aizraujoši eksperimenti mācību stundām un starpbrīžiem


52 aizraujoši eksperimenti mācību stundām un starpbrīžiem jeb „Miniphänometa” ir Jelgavas pilsētas pašvaldības atbalstīta metodika, kuru sadarbībā ar Ziemeļvācijas metāla un elektroindustrijas uzņēmumu darba devēju apvienības NORDMETALL fondu Latvijā realizē Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrs (ZRKAC). Metodikas mērķis ir skolēnu iespējami agra iepazīstināšana ar tehnikas norisēm, lai attīstītu viņu pētnieciskās prasmes un veicinātu viņu interesi par dabaszinātnēm. Idejas autors ir fizikas doktors Lucs Fīzers (Lutz Fiesser) no Flensburgas universitātes Vācijā. Metodika paredzēta bērniem no 1. līdz 6. klasei un eksperimentu staciju izmantošana tiek rekomendēta arī fizikas stundās vecāko klašu skolēniem.

Metodikas realizācijas gaita:

  • Pedagogu apmācības.
  • „Miniphänometa” eksperimentu staciju komplekts, jeb izstāde tiek uz 2 nedēļām izstādīta katrā no skolām, kas iesaistījušās metodikas realizācijā.
  • Otrajā izstādes nedēļā skolā tiek rīkotas vecāku dienas, lai iepazīstinātu viņus ar metodikas ideju un eksperimentu stacijām.
  • Kad izstāde ir devusies uz citu skolu, pedagogi sadarbībā ar vecākiem veido bērnu iemīļotākās eksperimentu stacijas, kuras paliek skolā.

 

Svarīga piezīme: Kad bērni darbojas ar eksperimentu stacijām, skolotājs nestāsta, kā kurš eksperiments darbojas un kāda fizikas parādība ar to tiek attēlota. Ir jāļauj bērniem pašiem eksperimentēt un atrast atbildes. Tādejādi tiek rosināta bērnu iztēle, prasme pētīt un eksperimentēt, veicināta tehniskās domāšanas attīstība.

Dalības skolas

 

ZRKAC „Miniphänometa” komanda
Informācija: Sanita Šabanska, tālrunis 63012152,
E-pasts: sanita.sabanska@zrkac.jelgava.lv