27. oktobrī Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā norisinājās Pieaugušo veselības izglītības diena, kurā Jelgavas iedzīvotājiem bija iespēja piedalīties dažādās praktiskās darbnīcās un aktivitātēs zaļo prasmju stiprināšanai un savas veselības uzlabošanai.
Pasākums tika organizēts sadarbībā ar Jelgavas sociālo lietu pārvaldes Veselības veicināšanas nodaļu, un tas sastāvēja no diviem tematiskajiem blokiem – sezonālo produktu iekļaušana ikdienas uzturā un pārtikas atkritumu samazināšanas iespējas ikvienā mājsaimniecībā; veselības stāvokļa pārbaudīšana un stiprināšana, veicot veselības mērījumus un apgūstot viegli īstenojamus vingrojumus un elpošanas tehnikas.
Lai sekmētu zaļo prasmju pilnveidi un veicinātu ilgtspējīgu domāšanu, praktiskajās darbnīcās bija iespēja noskaidrot, kā ikviens no mums var samazināt pārtikas atkritumu daudzumu savā mājsaimniecībā.
Veselīgo smūtiju darbnīcā dalībnieki iepazina veidus, kā sezonālos produktus iespējams izmantot veselīgu, uzturvielām bagātu un gardu dzērienu pagatavošanā. Ikvienam bija iespēja iesaistīties dažādu smūtiju tapšanas procesā un degustācijā, vienlaikus diskutējot par sezonālo produktu kombinēšanas iespējām, garšu variācijām un to vērtīgo ietekmi uz veselību. Dalībnieki guva jaunas idejas un iepazina receptes, kurās līdztekus ierastajam banānam, avokado vai citām biežāk izmantotajām sastāvdaļām var izmantot arī Latvijas sezonālos augļus un dārzeņus – ķirbjus, kabačus, ābolus, plūmes, brūklenes, dzērvenes, spinātus, piparmētras u. c.
Darbnīcā “Kā samazināt pārtikas atkritumus?” tika sniegti praktiski padomi par to, kā ikdienas uzturā lietoto produktu pārpalikumus var izmantot ilgtspējīgi, tādējādi saudzējot apkārtējo vidi un sekmējot katra indivīda atbildīgu attieksmi jautājumā par atkritumu samazināšanu un resursu taupīšanu. Dalībnieki noskaidroja, ka virkni pārtikas produktu mājsaimniecībā var lietderīgi izmantot arī pēc to šķietamas izlietošanas – mājas apstākļos izaudzējot avokado koku, ingvera sakni, veidojot banānu mizu uzlējumu istabas augu mēslošanai, apelsīna mizu transformējot par tējas sietiņu un aromātisku dekoratīvo gaisa atsvaidzinātāju, sakaltētu citrusaugu miziņas izmantojot kā rotājumus vai gaisa aromatizētāju u. tml.
Tāpat klātesošie tika aicināti degustēt dažādu veidu zāļu tējas, apgūstot pareizu pagatavošanas tehniku un iepazīstot to vērtīgākās īpašības – imunitātes stiprināšanai, enerģijas vairošanai vai relaksācijas veicināšanai.
Veselības veicināšanas tematiskā bloka ietvaros dalībnieki piedalījās veselības mērījumu darbnīcā, kurā bija iespēja noteikt cukura un holesterīna līmeni asinīs asinsspiedienu, plaušu tilpumu, ķermeņa sastāvu ar bioimpedances svariem, kā arī veikt HIV un citu vīrusu infekciju eksprestestus.
Viena no darbnīcām bija veltīta vieglās vingrošanas un elpošanas prakses iepazīšanai, kurā bija iespēja apgūt sēdus stāvoklī izpildāmus vingrojumus un elpošanas tehnikas ikdienas stresa mazināšanai, pašsajūtas uzlabošanai un enerģijas atjaunošanai.
Tāpat klātesošie varēja konsultēties ar veselības veicināšanas speciālistu, gūstot noderīgas zināšanas savas fizikās un emocionālās labsajūtas uzlabošanai.
Pasākums tapis, īstenojot Eiropas Savienības “Erasmus+” programmas projektu “Nacionālie koordinatori dalības pieaugušo izglītībā veicināšanai Latvijā”.
Galerija| Šī tīmekļa vietne izmanto sīkdatnes. Piekrītot sīkdatņu izmantošanai, tiks nodrošināta tīmekļa vietnes optimāla darbība. Turpinot vietnes apskati, Jūs piekrītat, ka izmantosim sīkdatnes Jūsu ierīcē. Savu piekrišanu Jūs jebkurā laikā varat atsaukt, nodzēšot saglabātās sīkdatnes. | SAPRATU |
> Sīkdatņu izmantošana > Personas datu apstrāde |