Mikrozaļumu pasaule ziemā

Līdz pavasarim atlicis nepilns mēnesis, taču vējš un lietus šad tad mums rada ilgas pēc zaļas zāles, saules siltuma un ziedu smaržas. Protams, katram gadalaikam piemīt savs skaistums, un nav vajadzības skriet laikam pa priekšu, dzīve ir jābauda šodien un tagad. Taču, lai padarītu savu ikdienu enerģiskāku, zaļāku un arī garšīgāku, lieliski var noderēt mikrozaļumu audzēšana un ieviešana uzturā, tādējādi stiprinot imūnsistēmu un piešķirot ēdienam jaunas garšas nianses.

 Visticamāk, mēs visi kādreiz esam uz palodzes audzējuši lociņus, vērojot, kā no burciņā ievietotā sīpola dīgst asniņi, pēcāk nonākot mūsu zupā, salātos vai uz maizītēm. Mikrozaļumu audzēšana nebūt nav grūtāks process, ko noteikti ir vērts izmēģināt gardā un veselībai vērtīgā rezultāta dēļ.

Mikrozaļumi ir mazi, agrīni dzinumi un lapiņas, kas tiek audzētas no sēklām un kam piemīt augsta uzturvērtība, saturot organismam nepieciešamos vitamīnus, minerālvielas un antioksidantus. Mikrozaļumus var pievienot salātiem, zupām, sautējumiem, biezpienam un smūtijiem, kā arī izmantot dažādu mērču, sviestmaižu  gatavošanā un ēdienu dekorēšanā. Tos pavisam vienkārši var audzēt arī mājas apstākļos.

Mikrozaļumu audzēšanai nepieciešams:

  • sekls trauks (tā, protams, var būt arī speciāli šim nolūkam iegādāta kastīte, taču aicinām domāt “zaļāk” un  izmantot atkārtoti jau sadzīvē lietotus traukus, piemēram olu kastes vāku, krējuma, jogurta, biezpiena un līdzīgus trauciņus, tajos izveidojot drenāžas caurumus);
  • kūdras substrāts;
  • diedzēšanai paredzētās sēklas (izpētiet sev pieejamo mikrozaļumu piedāvājumu un izvēlēties sev tīkamākās sēklas pēc to pazīmēm un garšas īpašībām. Iecienītākie augi mikrozaļumu audzēšanai ir kressalāti, sinepes, saulespuķes, lucerna, zirņi, brokoļi, kāposti, rukola, redīsi un kvieši).

Pārklāj trauka pamatni ar plānu augsnes (substrāta) slāni un viegli samitrini to. Sēklas izklāj uz augsnes vienmērīgā kārtā. Pārklāj trauku ar pārtikas plēvi, lai tiktu saglabāts mitrums. Novieto diedzējamo kastīti siltā vietā (var arī uz palodzes), taču ne tiešos saules staros.

Lai dīgšanas process būtu veiksmīgs, mikrozaļumiem nepieciešama gaisma, ko var nodrošināt gaismas lampu, ja nepietiek ar dabisko apgaismojumu. Tāpat būtiska ir regulāra, bet ne pārmērīga mitrināšana, dīgstus vairākas reizes dienā apsmidzinot ar ūdeni.

Mikrozaļumi ir gatavi ēšanai 6 līdz 15 dienu laikā, kad tie izdīguši aptuveni 5 līdz 10 cm augstumā. Augšējo dzinumu nogriešanai lieto šķēres. Baudi tos svaigus un pievieno iecienītākajiem ēdieniem.

Mikrozaļumu audzēšana ir ne vien aizraujoša nodarbošanās, bet arī vērtīgas enerģijas avots, stiprinot veselību un vairojot dzīvesprieku.

Atgriezties