Latviešu valodas diktāts Jelgavā pulcē līdz šim lielāko dalībnieku skaitu

14. oktobrī, jau devīto reizi notika Pasaules diktāts latviešu valodā, ko interesenti varēja rakstīt gan attālināti, gan arī klātienē Jelgavā – ZRKAC, Svētes ielā 33. Šogad valodas prasmes ieradās pārbaudīt līdz šim lielākais diktāta rakstītāju skaits – 31 dalībnieks. To vidū bija gan pieaugušie, gan arī skolēni.

Kāda Kalnciema vidusskolas skolotāja, kas diktātu raksta jau trešo gadu, bija ieradusies ar 8. un 9. klases skolēniem, kas arī jutās motivēti pārliecināties par savām latviešu valodas zināšanām. Tāpat savas prasmes pārbaudīja gan latviešu valodas entuziasti, gan arī cilvēki, kuru profesionālā darbība ir cieši saistīta ar nevainojamu latviešu valodas pārzināšanu.

Diktāta rakstīšana bija paredzēta, skatoties tiešraidi no Gaismas pils, taču tehnisku sarežģījumu dēļ translācija nevarēja noritēt pilnvērtīgi, tāpēc klātesošajiem tekstu diktēja ZRKAC Tālākizglītības nodaļas vadītāja Astra Vanaga.

Šogad aptuveni 300 vārdu apjomīgo tekstu ar nosaukumu “Izdomāt diktātu” radījis rakstnieks Māris Bērziņš, ietverot tajā neierastu saturu – tika rakstīts diktāts par diktātu. Par to, kā kādas interpunkcijas, ortogrāfijas un citas valodas likumības jāievēro diktāta izveides un rakstīšanas laikā.

Labojot diktātu, atzīmes netiks liktas, taču tiks norādītas ortogrāfijas un interpunkcijas kļūdas un to skaits, lai ikviens interesents varētu novērtēt savas zināšanas. ZRKAC klātienē tapušo diktātu rezultāti būs zināmi nākamajā nedēļā. Labāko rezultātu ieguvēji tiks apbalvoti ar vērtīgām grāmatām no diktāta partneriem – Latviešu valodas aģentūras, grāmatnīcas “Jāņa Roze” un izdevniecības “Zvaigzne ABC”.

Pasaules diktāts latviešu valodā ir privāta iniciatīva, kuras mērķis ir attīstīt latviešu valodu un stiprināt tās saknes mūsdienu multikulturālajā vidē, vienlaikus attīstot prasmi rakstīt latviski, sekmējot cieņu pret dzimto valodu, veidojot ciešāku saikni ar latviešu diasporām ārpus Latvijas, saliedējot sabiedrību, kā arī aicinot cittautiešus labāk apgūt latviešu valodu.

 

Atgriezties