Kā inovatīvi organizēt darbinieku instruktāžas un praktiskās apmācības ugunsdrošībā un darba aizsardzībā?

21. aprīlī Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs (ZRKAC) sadarbībā ar uzņēmumu SIA “FN-Serviss” organizēja semināru bez dalības makasas “Kā inovatīvi organizēt darbinieku instruktāžas un praktiskās apmācības ugunsdrošībā un darba aizsardzībā?”

SIA “N-Serviss” valdes locekle Maruta Gaile pasākuma pirmajā daļā pastāstīja par uzņēmuma radītajiem produktiem – online sistēmām ugndrošības, darba aizsardzības instruktāžai, kā arī obligātās veselības pārbaužu karšu un sistēmas iekšējo apmācību moduļiem.

Sakarā ar to, ka gan ugunsdrošības, gan darba aizsardzības instruktāžas jomā ir vērojamas problēmas: netiek nodrošinātas ievadapmācības, grūti vienkopus sapulcēt visus darbiniekus, lai novadītu instruktāžu, nepietiek laika, lai kvalitatīvi sagatavotos darbinieku instruktāžas veikšanai, netiek ievērota darbinieku instruktāžas regularitāte atbilstoši spēkā esošajai likumdošanai, ir šaubas par to, vai darbinieki zinās, kā rīkoties nelaimes gadījumā un citas. Šīs problēmas palīdz risināt radīta online sistēma, kura ir ērti un vienkārši lietojama – par katru tēmu ir neliels video fragments, kuru noskatoties, tiek aizpildīts tests zināšanu pārbaudei un izpratnes nostiprināšanai. Tāpat ir iespēja mācīties un iziet instruktāžu neklātienē, sev izdevīgā laikā 24 stundas diennaktī, ņemot vērā arī uzņēmumu specifiku. Izvēlētie temati un riski tiek piemēroti attiecīgajai darba specifikai, piemēram, apkopēja iepazīstas ar sev aktuālajiem riskiem un uzzina par nepieciešamo rīcību, savukārt celtniekam tie būs pielāgoti viņa darbam. Visa informācija tiek uzkrāta un viegli pieejama, sistēma arī “atgādina”, kad nepieciešams veikt atkārtoti instruktāžu. Instruktāžas žurnālu parakstīšana notiek, izmantojot drošu elektronisko parakstu – Smart-ID, E-mobile, E-parakstu, taču, ja tāda konkrētajam darbiniekam nav, tad ir iespēja to no sistēmas izdrukāt un parakstīt.

Obligātās veselības pārbaužu (OVP) karšu modulis nodrošina iespēju izveidot obligātās veselības pārbaudes kartes darbiniekiem, kas pēc tam ļauj nosūtīt darbiniekam informāciju, ka nepieciešams veikt obligāto veselības pārbaudi.

Pasākuma otrajā daļā uzņēmuma tehniskais eksperts – Kristaps Maskaļūns demonstrēja ugunsdzēsības aparātus un iepazīstināja ar to, kurā situācijā katrs no tiem ir vairāk piemērots. Ikviens pasākuma dalībnieks, semināra ietvaros, varēja izmēģināt virtuālu dzēšanu ar ugunsdzēsības aparātiem, kur, atšķirībā no standarta izmēģinājuma sesijām, šajā vienu un to pašu mēģinājumu varēja atkārtot vairākkārt, lai sasniegtu maksimālu rezultativitāti. Interesanti un noderīgi, ka ir iespējams izvēlēties dzēst ugunsgrēku dažādu uzņēmumu vidēs, piemēram, ēdināšanas iestādē, ražošanas telpās, transporta līdzekļos, turklāt atšķirīgās degšanas pakāpēs. Katru reizi ir iespēja izvēlēties atbilstošāko ugunsdzēšamo aparātu un uzsākt treniņu. Ja neizdodas nodzēst ugunsgrēku, ir iespējams analizēt kļūdas un mēģinājumu atkārtot. Šāds treniņš dod iepēju izprast degšanas procesu un trenēt atbilstošu reakciju un mērķtiecīgu darbību.

 

Galerija

Kā inovatīvi organizēt darbinieku instruktāžas un praktiskās apmācības ugunsdrošībā un darba aizsardzībā?
Atgriezties