Jauno vides pētnieku forums noslēdzies

Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā 19. aprīlī jau septiņpadsmito reizi notika jauno vides pētnieku forums „Skolēni eksperimentē”. Šogad pasākumā piedalījās 28 izglītības iestāžu audzēkņi no pirmās līdz devītajai klasei ar 13 eksperimentiem. Skolēni tika vērtēti klašu grupās: 1. – 3.; 4. – 6.; un 7. – 9. Attiecīgi klašu grupām 1.- 3. klašu grupā tika iesniegti 2 eksperimenti (6 dalībnieki), 4. – 6. klašu grupā bija lielākā konkurence – 6 eksperimenti (12 dalībnieki), savukārt 7. – 9. klašu grupā – 5 eksperimenti (10 dalībnieki).

Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas 7. klases skolnieces – Elza Popluga Elza Jurāne – Blomniece pētīja vai zirga spalvas spīdīgumu ietekmēs linsēklu lietošana zirga uzturā? Meitenes aizrāvušās ar jāšanas sportu un tāpēc radusies doma veikt pētniecību šajā virzienā. Kā stāsta skolnieces, tad zirgam vārdā Akropole, esot novērojušas palielinātu enerģijas daudzumu un to, ka uzlabojusies dzīvnieka spalvas kvalitāte.

Konkursā tika vērtēta: darbu oriģinalitāte, aktualitāte, temata atbilstība skolēna dabiskajai zinātkārei, pētījuma zinātniskums un izpildījums atbilstoši vecumposmam, motivācijas zināšanu un pētniecisko prasmju savstarpējā saistība, kā arī iegūto pētījumu rezultātu prezentēšana.

Pirmo vietu 1. – 3. klašu grupā ieguva Alekss Miemis, Timurs Gutovs un Jegors Ožima no Jelgavas 5. vidusskolas 3. klases, viņa darbs “Materiāls retro lietussargam. Materiāla ūdens uzsūkšanās mērīšana”. 4. – 6. klašu grupā pirmo vietu izcīnīja Jelgavas Pārlielupes pamatskolas 5. klases skolnieces – Anastasija Bormakova un Olivija Ļetko ar darbu par ilgtspējīgu papīru. 7. – 9. klašu grupā visvairāk punktus ieguva Pārlielupes pamatskolas 7. klases skolniece Anastasija Trizna, kura pētīja tējas fermantācijas procesus mājas apstākļos. Otrajā vietā ierindojās Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas 2. klases skolēnu komanda, kuras sastāvā bija: Ernests Eglītis, Alise Lapova un Ričards Rankevics ar dabu “Mikrosalātu viena mēneša attīstība un uzturvērtība”, kā arī Jelgavas 4. vidusskola 4. klases skolnieks Andis Robežnieks, kurš eksperimentēja ar rūgušpienu. Savukārt godpilno trešo vietu ieņēma Jelgavas 4. vidusskolas 6. klases skolēni – Rodrigo Matusēvičs, Vitālija Kuzina un Roze Loca ar darbu “Tējas sēnes augšanas ātrums atkarībā no tējas veida”.

Organizatori saka lielu paldies skolotājiem, kas palīdzēja skolēniem sagatavoties un prezentēt eksperimentu rezultātus: Irinai Zaikinai, Irinai Timofejevai, Ingai Piparei, Maijai Jasēvičai, Natalijai Stockai, Josifam Spirtam, Ilzei Volgemutei un Alisei Daugavai.

Jauno vides pētnieku forums veidots ar mērķi radīt interesi par dabas sistēmu un procesu pētīšanu, veidojot izpratni par dabas daudzveidību, veicinātu pētnieciskās prasmes, mācoties iegūt pieredzi, kas skolēnam ļauj patstāvīgi un radoši risnāt problēmuzdevumus.

 

Galerija

Jauno vides pētnieku forums "Skolēni eksperimentē!"
Atgriezties