Pašapziņas stiprināšana un kritiskās domāšanas attīstīšana pusaudžu vecumā – atkarību profilakses pamats

12. aprīlī Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) notika “Gudro vecāku skolas” seminārs “Pašapziņas stiprināšana un kritiskās domāšanas attīstīšana pusaudžu vecumā – atkarību profilakses pamats”, kurā Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centra vadītājs Nils Konstantinovs stāstīja par izplatītākajām grūtības, ar kādām iespējams saskarties pusaudžu vecumposmā. Īpašs uzsvars tika vērsts arī uz metodēm, kas ļauj pusaudžiem attīstīt pašapziņas un kritiskās domāšanas spējas, lai mazinātu potenciālo atkarību risku.

Semināra ievaddaļā lektors ieskicēja izplatītākos iemeslus, kāpēc pusaudžiem ir vēlme pamēģināt alkoholu, tabaku vai kādās citas vielas. Lielākoties tas notiek, jo to dara citi, un visbiežāk dažādu vielu lietošana notiek draugu kompānijā. Otrs izplatīts iemesls ir ziņkārība – pusaudžiem gribas izmēģināt ko jaunu, zināt kā tas ir. Lai arī statistikas dati liecina, ka realitātē dažādas vielas pusaudži izmēģina mazāk(tie ir vien 12-17%), nekā varētu šķist, un ne vienmēr tas ietekmē to, kas ar viņu notiks pēc tam, tomēr pastāv iespēja, ka kādai daļai tas nākotnē var rezultēties ar atkarību.

Problēmas var sākties gadījumā, ja konkrētam jaunietim ir aplami priekšstati par citiem, sevi, kā arī par efektiem un riskiem, kādi var rasties no vielu lietošanas. Varētu pieņemt, ka mūsdienās, kad iegūt informāciju ir gana viegli, pusaudžiem vajadzētu būt zinošiem par to, kādi ir reālie vielu lietošanas riski, taču patiesībā viņi zina maz.

Lektors kopā ar dalībniekiem diskutēja par konkrētiem gadījumiem un vēlamo rīcību katrā no situācijām. Vecākiem jāsaprot, vai tas ir bijis viens gadījums, situācija, kas atkārtojas, vai vielu lietošana notiek regulāri – pastāvīgi. Vecākiem būtu jābūt uzmanīgiem, lai sods konkrētajā gadījumā būtu samērīgs un šķistu atbilstošs konkrētās situācijas faktoru kopumam, jo svarīgi ir saglabāt arī labas savstarpējās attiecības ar bērnu.

Ja tas nav vienreizējs gadījums, kad tiek lietotas vielas, būtu svarīgi nepalaist garām arī citas problēmas, jo visbiežāk tās nāk komplektā ar citām uzvedības problēmām un zemu pašvērtējumu. Piemēram, pusaudzis nespēj labi organizēt savu ikdienu, noturēt uzmanību, un viņam ir mācību grūtības. Rezultātā apkārtējie pret viņu var sākt izturēties kā pret “neveiksminieku” vai “sliktu skolēnu”, un viņš pieņem šo “birku” par savu identitāti. Tas ir īpaši bīstami, jo pusaudžu vecums ir laiks, kurā personas identitāte veidojas. Ja pusaudzis sāks sevi asociēt ar vienu vai otru stigmu, tad arī sāks uzvesties atbilstoši.

Pieaugušajiem ir jāsaprot, kā rīkoties. Ir situācijas kad viens precedents nekādu būtisku ietekmi neatstāj, taču ir jāizvērtē konkrētā rīcība, lai rezultātā problēma tiktu samazināta nevis palielinātos,” uzsvēra N. Konstantinovs.

Kā vienu no praktiskiem paņēmieniem, lai ar pusaudzi pārrunātu atkarības problēmas, var izmantot tā saucamo motivējošo interviju. Tās laikā kopīgi tiek pārrunāts, kādi ir ieguvumi, kādi ir zaudējumi no vielu lietošanas, kas ir tas, ko pusaudzis vēlētos un kā pie tā tikt.

Šī gada pirmās puses noslēdzošais seminārs – “Izpratnes veidošana pusaudžu vecumā par dažādu atkarību izraisošu vielu kaitīgo ietekmi” notiks 17. maijā pulksten 17.30. Tajā dalībnieki uzzinās par smadzeņu nobriešanas procesiem, pusaudža iekšējiem un ārējiem “motivatoriem”, uzvedības taktikām dažādās situācijās. Tiks skaidrots arī tas, kā kopējā pieredze – vecāku attieksme un piemērs, vienaudžu ietekme, informācijas apjoms, vielu un procesu pieejamība ietekmē to, kā jaunietis tiek galā ar sava vecumposma uzdevumiem, pārvar attīstības krīzes. Bez teorētiskā ietvara būs arī lomu spēļu izspēle, lai gūtu labāku izpratni par to, kā runāt ar pusaudzi. Semināru vadīs ārste, narkoloģe Lilita Caune. Pieteikšanās semināram šeit.

Semināri plānoti arī gada otrajā pusē, informācija par tiem tiks ievietota www.zrkac.lv un www.facebook.com/ZRKAC. Aicinām sekot līdzi jaunumiem. Papildus informāciju par semināru ciklu var iegūt, rakstot: talakizglitiba@zrkac.jelgava.lv vai zvanot 63012158, 29222737. Atgādinām, ka iepriekšējo gadu semināru un lekciju videoierakstus varat atrast ZRKAC mājas lapas sadaļā Vecākiem/Resursi. Semināru cikls tiek īstenots projekta “Veselības veicināšana Jelgavā” (Nr. 9.2.4.2/16/I/085) ietvaros.

Atgriezties