Metālapstrādes mācību parkā aizvadīta Pieaugušo karjeras diena
Zemgales reģiona kompetenču attīstības centra Metālapstrādes mācību parkā (MMP) 29. martā visas dienas garumā norisinājās Pieaugušo karjeras diena. Pasākuma pirmajā daļā interesenti varēja gūt priekšstatu par metālapstrādes nozari – uzzināt par tās perspektīvu, karjeras un profesionālās izaugsmes iespējām, kā arī to, kādas mācību programmas nepieciešams apgūt, lai kļūtu par nozares profesionāli. 
 
Pasākuma otrajā daļā pēc iepazīstināšanas ar nozares specifiku, dalībniekiem pašiem bija iespēja praktiski pamēģināt metināt, lai saprastu, kāds ir darba process. Klātesošie varēja vērot arī darbu ar ciparvadības mašīnām, lai labāk izprastu datorizētu (CNC) ražošanas procesu.
 
Mūsdienās karjeras maiņa un pārkvalificēšanās nav nekas neparasts. Šajā gadījumā profesijas apguve neprasa arī pārāk daudz laika, piemēram, lai kļūtu par metinātāju un iegūtu profesionālās kvalifikācijas apliecību, zināšanas var apgūt apmēram trīs mēnešu laikā.
 
Nereti no pārmaiņām mūs attur par nozari ir izveidojušies stereotipi. Arī metālapstrādes nozarē tādi ir sastopami, piemēram, tas, ka nozarē strādā tikai vīrieši. Šis ir stereotips, kas neatbilst reālajai situācija un par to bija iespējams pārliecināties arī pasākuma apmeklētājiem, jo, piemēram, metināšanas procesā dalībniekiem asistēja ilggadējā MMP pasniedzēja, kas savulaik projekta ietvaros apguva metināšanas prasmes un nu ir kļuvusi par mācībspēku. 
 
Jelgavā un tās apkārtnē atrodas vairāki metālapstrādes  nozares uzņēmumi un jaunākie publicētie darba sludinājumi apliecina, ka darbinieki metālapstrādes nozares uzņēmumiem ir vajadzīgi jau tagad un arī tuvākajā laikā būs nepieciešami. Lielāka daļa no tiem ir arī eksportējoši, augoši uzņēmumi ar nākotnes perspektīvu, kuriem ir nepieciešams palielināt darbinieku skaitu.
 
Ņemot vērā darba devēju pieprasījumu, arī vidējais atalgojums ir konkurētspējīgs. Šajā jomā strādājošie speciālisti saņem, sākot ar vidējo algu valstī, kas šobrīd sasniedz teju 1400,- EUR  bruto, līdz par diviem, trim tūkstošiem. Augstāka līmeņa speciālistiem darba samaksa var būt arī lielāka. Mašīnbūve un metālapstrāde ir viena no vadošajām rūpniecības nozarēm Latvijā. Tā ieņem stabilu pozīciju no kopējās apstrādes rūpniecības apgrozījuma un kopējā eksporta. 
 

 

Galerija

Pieaugušo karjeras diena metālapstrādes mācību parkā
Atgriezties