Mūsdienu atkarību sociālais, emocionālais un psiholoģiskais ietvars

Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) 15. februārī notika cikla “Gudro vecāku skolas” šī gada pirmais seminārs “Mūsdienu atkarību sociālais, emocionālais un psiholoģiskais ietvars”. Semināru vadīja ārste – narkoloģe Lilita Caune.

Lai gan neviens cilvēks nevēlas saslimst ar atkarības slimību, ir atkarību veicinošie bioloģiskie, psiholoģiskie, sociālie aspekti, kas var būt kā pastiprinošs riska faktors. No bioloģiskajiem faktoriem, kā vienu no būtiskākajiem jāmin iedzimtību. Ja dzimtā ir bijušas kādas atkarības, pastāv liela varbūtība, ka tā varētu būt problēma nākotnē. Grūtības piemēroties apkārtējai videi, neapmierinātība, nepilnvērtības sajūta, neadekvāts pašvērtējums, nepietiekama paškontrole, saskarsmes grūtības, mērķtiecības trūkums, nespēja pretoties vides spiedienam ir psiholoģisko aspektu kopums, kas veido atkarības personības portretu. Protams, ne visos gadījumos notiks saslimšana, bet iespēja ir lielāka, nekā tiem, kam nav šādu psiholoģisko faktoru ietekmes. Trešā faktoru grupa ir sociālie. Tie saistīti ar dzīves stilu, sabiedrībā valdošo attieksmi pret apreibinošo vielu lietošanu, tradīcijām, piemēram, svinību un pasākumu laikā noteikti ir jālieto alkoholiski dzērieni.

Personību ietekmē mūsu dzīves pieredze. Katram vecumposmam ir savi uzdevumi, kas ir jāpaveic, ja tos neizdodas realizēt, tas nākotnē tas var radīt nervu sistēmas problēmas un novest pie atkarības. Atkarībā ir biopsihosociāla  saslimšana. Tas nozīmē, ka tā ietekmē fizisko, psihisko un sociālo veselību – tā teikt visu personību kopumā. Un lai gan atkarība ir slimība, kas ilgst visu atlikušo cilvēka mūžu, ir hroniska – neizārstējama, bet tomēr tā ir ārstējama. Izejot cauri visām atkarības fāzēm, sākot no nolieguma un kontroles, nonākot līdz pieņemšanas stadijai, var sākties atveseļošanās periods specialista uzraudzībā, jo atkarību nevar kontrolēt tikai ar gribasspēku. Tas ir tāpēc, ka atkarības blakusprodukts ir izmainīta realitātes uztvere, jo kaitējums ir nodarīts organisma nervu sistēmai un izmaiņas ir ne psiholoģiskas un sociālas, bet bioķīmiskas, tāpēc ir nepieciešama īpaša rehabilitācijas programma un pozitīvs ārstēšanās rezultāts parasti ir sasniedzams pēc aptuveni pieciem gadiem. Kontekstā ar atkarības tēmu ir jāskata arī līdzatkarības jautājums, kam nereti tiek piešķirta pārāk maza uzmanība, taču arī līdzatkarības gadījumā būtu jāvēršas pēc palīdzības, norādīja narkoloģe Lilita Caune.

Gudro vecāku skolas nākamais seminārs “Psihoemocionālās veselības un pašregulācijas prasmju attīstīšana pirmskolas un sākumskolas vecumā” notiks 15. martā pulksten 17.30. Klausītājiem tiks piedāvāti praktiski paņēmieni un uzdevumi, kas ļaus iemācīt pašregulācijas prasmes pirmsskolas un jaunākā skolas vecuma bērniem. Semināru vadīs Pusaudžu un jauniešu psihoterapijas centra vadītājs Nils Konstantinovs. Pieteikšanās semināram šeit. Semināru cikls tiek īstenots projekta “Veselības veicināšana Jelgavā” (Nr. 9.2.4.2/16/I/085) ietvaros.

Papildus informāciju par semināru ciklu var iegūt, rakstot: talakizglitiba@zrkac.jelgava.lv vai zvanot 63012158, 29222737. Atgādinām, ka iepriekšējo gadu semināru un lekciju videoierakstus varat atrast ZRKAC mājas lapas sadaļā Vecākiem/Resursi.

 

Atgriezties