"Iedvesmas formula 1" – iedvesmas pasākums jauniešiem

2022.gada 24. oktobrī Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) notika Biznesa iedvesmas pasākums jauniešiem – IEDVESMAS FORMULA 1.  Pasākumu organizēja ZRKAC sadarbībā ar Zemgales plānošanas reģionu projekta “Uzņēmējdarbība Zemgalē” ietvaros. Pasākuma mērķis bija veicināt uzņēmējdarbības garu jauniešiem un motivēt uzsākt savu uzņēmējdarbību.

Pasākumā piedalījās un ar savu pieredzi biznesā dalījās trīs gados jauni un ambiciozi uzņēmēji, kuri ir parādījuši drosmi, attīstot savas idejas. Viens no viņiem ir uzņēmuma “Blue Shock Race” dibinātājs un vadītājs Artis Daugins, kurš kopā ar komandu darbojas elektrokartingu un ar to saistīto tehnoloģiju ražošanu, kas deva iespēju Raimondam Vējonim būt pirmajam valsts prezidentam pasaulē, kurš braucis ar paša valstī radītu elektrokartingu. Komanda realizējusi gan vietējos, gan starptautiskos projektus, sadarbojoties ar vairāk kā 32 valstīm.  Liepājā ražotie gokarti pārdoti vairāk nekā 15 valstīs – ASV, Monako, Katarā, Arābu Emirātos, Honkongā, Singapūrā un citur.

Uzņēmējs aicināja būt radošiem, uzņēmīgiem arī brīžos, kad izskatās, ka izejas nav – rast to un spert nākamo soli. Topošajiem uzņēmējiem viņš lika aizdomāties arī par to, ka skaistu foto ar trofejām pamatā ir smags darbs.

Inovāciju un ideju vadības eksperte, SIA Idea Innovation Institute Postdoc. pētniece- Elīna Miķelsone stāstīja  kā atrast sava biznesa ideju, balstītu uz ilgtspējas principiem un kā idejām likt strādāt savā labā, kā tās radīt un aktivizēt. Viņa uzsvēra, ka ilgtspēja ir kā inovācijas katalizators, radot vai izmantojot izmaiņas un iespējas.

Kā labu iedvesmas avotu inovācijām uzņēmēja ieteica bioniku - iedvesmu smelties  no dabas, kas evolūcijas ceļā ir radījusi daudzus izgudrojumus, kas lieliski darbojas, piemēram, rasas piliens uz zāles kā iedvesma palielināmajam stiklam vai sporta peldkostīms, kas palīdz peldēt ātrāk, pēc haizivs ādas parauga.

Gribas braukt, bet nav ceļa? Tad jābrauc pa bezceļiem! Par savu ceļu mikromobilitātes jomā – no Rhino board līdz Bruntor pieredzē dalījās Raimonds Jurgelis. Reizēm gadās, ka ideja savam priekam kļūst par pamatu veiksmīga biznesa uzsākšanai, tāpēc noteikti vajag sapņot un vēlēties īstenot iecerēto. Skeitborda un snowborda entuziasts, nespēdams atrast alternatīvu lietošanai bezceļos, pie alternatīvas izstrādāšanas ķērās pats. Pasākumā demonstrēšanai Raimonds līdzi bija paņēmis paša izveidoto elektro skrituļdēli bezceļiem un elektroskūteri nelielu kravu, piemēram, veikala iepirkumu pārvadāšanai, kurus ikviens pasākuma dalībnieks varēja notestēt un izmēģināt.

Jaunajiem uzņēmējiem un izgudrotājiem viņš ieteica aktīvi piedalīties hakatonos, jo tie palīdz atrast kļūdas un risinājumus dizainā, kā arī piesaistīt mentorus un investorus.

Pasākuma turpinājumā runātāji diskutēja un atbildēja uz jauniešu jautājumiem, kas saistīti ar ilgtspēju- par elektromobilitāti, baterijām, piesārņojumu un dabas aizsardzību, par uzņēmējdarbības uzsākšanu un attīstīšanu, investīciju piesaisti un sasniegumu cenu.

Noslēgumā jaunieši pie kafijas tases apsprieda savu potenciālo biznesa ideju ar uzņēmējiem un kopīgi spēlēja Ideju cirku – lielformāta spēli, kas ļauj jautrā, dinamiskā komandu darbā radīt idejas esoša, vai potenciāla produkta uzlabošanai, bet pasākuma gaitā jauniešiem bija iespēja arī  piedalīties spēlē- Bingo “Ilgtspēja kā inovācijas dzinējs” un pirmie desmit veiksminieki balvā saņēma galda spēli Ideju cirks, kuru turpmāk varēs izmantot jau savu ideju attīstībai.

Pasākums notika projekta “Uzņēmējdarbība Zemgalē” ietvaros ar EEZ granta 2014. – 2021. gada perioda programmas “Vietējā attīstība, nabadzības mazināšana un kultūras sadarbība” atbalstu. EEZ un Norvēģijas grantu finansiāli atbalsta Islande, Lihtenšteina un Norvēģija.

 

 

 

 

Galerija

Pasākums jauniešiem "Iedvesmas formula 1"
Atgriezties