Melnā zelta muca pagalmā un “cūka” virtuvē

6. jūnijā  notika Zemgales reģiona kompetenču attīstības centra (ZRKAC) Zaļās bibliotēkas  organizēts klātienes pasākums “Melnā zelta muca pagalmā un “cūka” virtuvē”. Apaļā galda diskusijā par atkritumu apsaimniekošanu savā pieredzē dalījās Zaļās prakses vēstnese – Andrita Grīnberga. Viņa ir arī grāmatas “Laika jautājums – esejas ar epifāniju garšu” autore un zaļā dzīves veida festivāla “GreenFest” brīvprātīgā – organizatore, un kopā ar savu ģimeni soli pa solim mājsaimniecībā ievieš kādu “zaļo” praksi.

Vidēji 34% no mājsaimniecībā radītajiem atkritumiem ir bioloģiski noārdāmie pārtikas atkritumi. A. Grīnberga dalījās savā pieredzē, kā mazināt pārtikas atkritumu daudzumu un atkārtoti izmantot radītos pārtikas atkritumus. Piemēri bija gan uz savas ģimenes paradumiem orientēti: šķirot, kompostēt, plānot pārtikas pirkumus, gan kopienas līmeņa risinājumi: vērsties pie pašvaldības vadības aicinot ieviest efektīvākus atkritumu šķirošanas risinājumus.

Arī diskusijas dalībnieki piedāvāja savas idejas un pieredzi. Atkritumu apjomu ievērojami samazināt izdodas, ja pārtikas produktu iegādi veic reizi nedēļā un gadījumā, kad kāda sastāvdaļa pietrūkst, izlīdzas ar citu, tā vietā lai vēlreiz ietu uz veikalu. Tika izteikts viedoklis, ka par šiem jautājumiem plašāka sabiedrības izglītošana bija jāsāk jau sen, tomēr, ja kas ir bijis jāpaveic agrāk, tad labākais laiks sākt to darīt ir tagad.

Arī bērnu iesaistīšana atkritumu šķirošanā tika atzīta par ļoti svarīgu, lai pozitīvi ietekmētu nākotnes paaudžu zināšanas un rīcību vides aizsardzības jautājumos.

ZRKAC Zaļās bibliotēkas apaļā galda diskusijas tiek organizētas zaļi domājošiem un tiem, kas par tādiem vēlas kļūt, lai izzinātu jautājumus, kas saistīti ar zaļo dzīvesveidu, dalītos zināšanās, pieredzē un diskutētu par aktuālo šajā jomā.

Diskusijas beigās A. Grīnberga atklāja, kas slēpjas aiz intriģējošajiem terminiem diskusijas nosaukumā. Melnā zelta muca pagalmā ir komposta muca uz grozāmā statīva, kas ļauj ātri un tīri veikt pārtikas atkritumu kompostēšanu piemājas dārzā pilsētā. “Cūka virtuvē” ir pārtikas atkritumu smalcinātājs, ko uzstāda zem izlietnes. Ar to pārtikas atkritumi tiek pārvērsti smalkā masā, kas nonāk kanalizācijā un ir viegli savācama kanalizācija attīrīšanas iekārtās, lai to vēlāk izmantotu – piemēram, biogāzes ražošanai. Šādā veidā mazāk pārtikas atkritumu nonāk nešķirotajos atkritumos.

Lai uzzinātu aktuālo par ZRKAC Zaļās bibliotēkas pasākumiem un aktivitātēm, sekojiet līdzi jaunumiem www.zrkac.lv un https://www.facebook.com/ZRKAC.



 

 

Atgriezties