Seminārs vecākiem: ko darīt, ja bērnam ir bail?

Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs (ZRKAC) 11. aprīlī organizēja bezmaksas tiešsaistes semināru “Ko darīt, ja ir bail?”. Seminārs notika cikla “Gudro vecāku skola” ietvaros. Tajā piedalījās vecāki, kuri audzina bērnus pirmsskolas un sākumskolas vecumā, pedagogi, kā arī citi interesenti.

Vislabāk tikt galā ar bailēm un trauksmi līdz divpadsmit gadu vecumam palīdz spēles un rotaļas. Nodarbībās lektore Līga Bērziņa, uzvediba.lv vadītāja, piedāvāja praktiskas idejas, kā ar rotaļu, spēļu un humora palīdzību meklēt dažādus ceļus baiļu pārvarēšanai, sākot no mošķiem zem gultas, tumsas un zirnekļiem līdz nopietnākiem emocionāliem stāvokļiem – vientulībai, depresijai.

Ne vienmēr viss ir tik vienkārši, jo mēs esam dažādi, un atšķirīgs ir arī trauksmes līmenis. Ir bērni, kas nepārtraukti izjūt paaugstinātu trauksmi. Ja trauksmes sajūta ir nepārejoša un visu laiku klātesoša, tad reizēm šķiet, ka nekā cita, izņemot to, vairs nav. Tāpēc ir svarīgi nevis koncentrēties uz baiļu un trauksmes sajūtu, bet gan saprast, kas sagādā trauksmi un kāds ir tās apmērs. Baiļu un trauksmes apmērus mazākajiem bērniem – pirmsskolas un sākumskolas vecumā – ir grūti noteikt, tāpēc var palīdzēt “trauksmes termometrs”, kurā atzīmētas krāsainas sejiņas, kas attēlo baiļu līmeni. Katrai trauksmainajai sejiņai atbilst cipars ar skaidrojumu, sākot no 0, kas apzīmē ikdienišķu situāciju, un beidzot ar  skaitli 5, kas ir sarkanā krāsā un nozīmē ārkārtas situāciju. Šis materiāls atrodams mājaslapas uzvediba.lv sadaļā “Bezmaksas resursi” vai arī to iespējams izgatavot pašam.

Lai spētu mazināt bailes un trauksmi, ir jāvēro, kādās situācijās bērnam tās izpaužas, vai to iespējams prognozēt. Rodot atbildes uz šiem jautājumiem, iespējams saprast, kas jādara, lai mazinātu negatīvās izjūtas. Ja var paredzēt, kādos apstākļos radīsies baiļu sajūta, kāda būs reakcija, tai ir iespējams sagatavoties un izdomāt rīcības variantus, lai samazinātu trauksmi. Lektore dalījās atziņās par nomierināšanas stratēģijām – fizisku relaksāciju, izkustēšanos, elpošanu, uzmanības novirzīšanu u.tml.

Projekta ietvaros jau notikušo semināru un lekciju videoierakstus varat atrast ZRKAC mājas lapas sadaļā Vecākiem/Resursi.

Semināru cikls “Gudro vecāku skola” īstenots projekta “Veselības veicināšana Jelgavā” (Nr. 9.2.4.2/16/I/085) ietvaros.

Semināra prezentācija pieejama šeit.

Atgriezties