Kā rīkoties, ja bērnam dara pāri?

7. martā Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs (ZRKAC) cikla “Gudro vecāku skola” ietvaros tiešsaistē organizēja bezmaksas semināru par pirmsskolas un sākumskolas vecumposmu “Ko darīt, ja dara pāri?”. To vadīja lektore Līga Bērziņa, www.uzvediba.lv vadītāja.

Vide lielā mērā ietekmē to, vai un kā var izpausties agresija un vardarbība, tāpēc ir svarīgi pievērst uzmanību mikroklimatam. Pazīmes, kam būtu jāpievērš uzmanība:

  • klasē vai grupiņā paradās iesaukas, tiek izteiktas piezīmes par izskatu, apģērbu;
  • attiecībā pret kādu bērnu notiek citu bērnu sačukstēšanās, klusēšana, neskatīšanās virsū, ignorēšana;
  • ir kāds bērns, kura teikto bieži pārtrauc, neļaujot sakāmo pabeigt;
  • kāds bērns pārvietojas, ejot gar sienām, sēž malā viens pats, izvairās no citiem;
  • bērnam mainās sekmes, parādās koncentrēšanās problēmas.

Lai radītu drošu atmosfēru, bērniem ir jāstāsta par konfliktiem un to risināšanas stratēģijām. Jāskaidro, ko nozīmē savstarpēja cieņa. Svarīgs ir arī robežu izpratnes jautājums – kas esam, par ko esam atbildīgi, ko varam izvēlēties, ko nevaram, kādas sekas ir mūsu izvēlei. Diskutējot un veidojot izpratni par šiem jautājumiem, tiek novērstas potenciālas vardarbības izpausmes.

Svarīgas ir prasmes. Kā rāda dzīves situācijas, bērni, kuriem ir labas problēmu risināšanas prasmes, mazāk cieš no vienaudžu vardarbības izglītības iestādē un arī daudz mazākā mērā to paši realizē. Tāpat palīdz atklātas sarunas par notiekošo. Bieži vien tie, kas nav iesaistīti, bet atrodas ārpusē, parasti skaidri redz mikrogrupas dinamiku, bet, atrodoties tajā, reti nojauš savu ietekmi grupā un interesējas par notiekošo ārpus tās.

 “Gudro vecāku skolas” semināru ieraksti visiem interesentiem ir pieejami www.zrkac.lv sadaļā Vecākiem/Resursi. Semināru cikls tiek īstenots projekta “Veselības veicināšana Jelgavā” (Nr. 9.2.4.2/16/I/085) ietvaros.

Semināra prezentācija pieejama ŠEIT.

 

Atgriezties