Seminārs vecākiem par sociālo trauksmi

Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs (ZRKAC) 24. februārī notika bezmaksas tiešsaistes seminārs “Pusaudži un sociālā trauksme”. Seminārs tika organizēts cikla “Gudro vecāku skola” ietvaros.

Tēma par sociālo trauksmi īpaši aktuāla šī brīža kontekstā, saistībā ar situāciju Ukrainā. Tiešsaistes nodarbībā lektore Līga Bērziņa, uzvediba.lv vadītāja, kopā ar teju divsimt dalībniekiem kopīgi diskutēja par to, kā trauksme izpaužas, kā to atpazīt un kādas metodes palīdz to mazināt.

“Nereti mēs domājam, ka ātrākās uz pasaules ir domas, bet tā tas nav. Tās ir mūsu ķermeniskās reakcijas, kas ir tūlītējas, piemēram, sirdsklauves, svīšana,” norāda lektore. Viņa arī uzsvēra, ka ir svarīgi uztvert bērna problēmas nopietni, pat ja reizēm šķiet, ka “nav jau tik traki”.

Pusaudža emocijas un sajūtas ir īstas, un apgalvojot, ka satraukumam nav iemesla, tiek nodarīts kaitējums viņa psihei. Pasakot, ka nav iemesls satraukumam, tiek raidīts signāls, ka jaunieša emocijas un domas nav būtiskas, un tas var ietekmēt viņa turpmāko attieksmi gan pret sevi, gan pret pasauli kopumā. Šī iemesla dēļ būtu jāuzklausa bērna teiktais par to, kā viņš jūtas, jāpajautā, kā es varu tev palīdzēt u.tml. Nereti ir problēmas formulēt savas emocijas un sajūtas, taču tas ir būtisks priekšnoteikums.

Lai veiksmīgi spētu tikt galā ar trauksmi, nepieciešams apzināt un definēt savas emocijas un sajūtas. Tikpat svarīgi ir nenoslīgt sajūtu gūzmā. Tāpēc kā otrais solis ceļā no trauksmainas uzvedības uz ierastu būtu kaut vai šāds vingrinājums – 10 minūtes uztraucamies un tad turpinām savas ierastās ikdienas gaitas. Šāds vingrinājums varbūt pirmajā brīdī šķiet neīsts un samākslots, bet tas palīdz.

Cilvēks ir veidots tā, ka spēj pielāgoties visam, un ikdienas rutīna ir tā, kas spēj mums palīdzēt tikt galā ar trauksmi. Ja esam izdomājuši visus trakākos scenārijus, tad mūsu prāts pēc kāda laika nomierinās, jo, sastopoties ar ikdienišķi risināmiem jautājumiem, atgūstam zināmu kontroles un miera sajūtu.

Projekta ietvaros jau notikušo semināru un lekciju videoierakstus varat atrast ZRKAC mājas lapas sadaļā Vecākiem/Resursi.

Semināru cikls “Gudro vecāku skola” īstenots projekta “Veselības veicināšana Jelgavā” (Nr. 9.2.4.2/16/I/085) ietvaros.

Atgriezties