Tehnika un inovācijas satiekas Mehatronā

4. septembrī Jelgavā notika pasākums “Mehatrons”, kurš sevī apvieno “Inženieru dienas” un “Metāla svētkus”. Kā ierasts, tajā varēja gūt izsmeļošu informāciju par ZRKAC jaunajā mācību gadā piedāvātajām vairāk nekā 400 izglītības programmām, kas tiek organizētas gan tiešsaistē, gan klātienē. Klātesošajiem bija iespēja iepazīties ar “Minox Zemgale 2021” izgudrojumu un inovāciju izstādi, uzzināt par izglītības iestāžu piedāvātajām programmām, apmeklēt amatnieku un uzņēmumu stendus. Darba vizītē Jelgavu apmeklēja arī Korejas vēstnieks Latvijā Hans Songdžins (HAN Seong-jin). Viņš atzinīgi izteicās par pasākumu un bija ieintriģēts, jo inženierzinātnes Korejas vēstniekam ir tuva joma.

Pasākumu atklāšana tika ieskandināta gongu un čella skaņās, kam sekoja gan Jelgavas valstspilsētas domes priekšsēdētāja Andra Rāviņa, gan Zemgales plānošanas reģiona Attīstības padomes priekšsēdētāja Aivars Okmaņa uzrunas. Par Eiropas Ekonomikas Zonas projekta “Uzņēmējdarbības atbalsta pasākumi Zemgales plānošanas reģionā” aktualitātēm informēja Mairita Pauliņa.

Radošumam un drosmei klātesošos noskaņoja Gundega Skudriņa no SIA “Skudras Metropole” un Aigars Lauznis no SIA “Zeltiņi”, kurš pārsteidza ar sava izgudrojuma – Z-triton jeb E-velo kempera – paraugdemonstrējumu. “Radošums lielā mērā ir saistīts ar jaunu ceļu un pieredzi, tāpēc uz visu, kas notiek mums apkārt, ir jāskatās ar plašu skatu un atvērtu sirdi, jo iespēju ir bezgalīgi daudz, tās vienkārši ir jāmāk ieraudzīt,” savā pieredzē dalījās Gundega Skudriņa. Savukārt Aigars Lauznis par Z-triton, kas veidota kā amfībija, interesentiem ļāva spriest, vērojot to darbībā. Viņš demonstrēja Z-triton spēju pārvietoties gan pa Pasta salas teritoriju līdzīgi, kā braucot ar divriteni, gan dažu minūšu laikā to tranformējot par ūdens transporta līdzekli. Par savu izgudrojumu A. Lauzis saņēma arī Zemgales reģiona kompetenču attīstības centra specbalvu. Stāstot par nākotnes plāniem, viņš sacīja, ka Z-triton ir izpelnījies interesi arī plašākā mērogā, ārpus valsts robežām, tāpēc tagad atliek vien strādāt pie sākotnējas idejas komercializācijas, lai nākotnē šādu amfībiju būtu iespēja arī iegādāties.

Izgudrojumu izstādē “Minox Zemgale 2021” varēja vērot vairāk kā 20 izgudrojumus, un bija iespēja nobalsot par kādu no tiem. Visvairāk balsu saņēma kalnu dēlis “Grizzly”, kas ir alternatīva sniega dēlim un izmantojams vasarā, tā autors ir Raimonds Jurgelis. Otro vietu ieņēma SIA “Eligent” par produkcijas šķirošanu ar mašīnredzes palīdzību, tādējādi apliecinot robotikas risinājumu plašās nākotnes iespējas. Trešo vietu dalīja divi dalībnieki: Gunita Oļipova par interjera dizaina elementiem ar dzīvajiem augiem un Jelgavas 5. vidusskolas sestklasnieki Georgijs Parigins un Jegors Dorofejevs kopā ar savu skolotāju Josifu Spirtu par izstrādāto spektometru – instrumentu, ko izmanto fizikālas parādības komponentu mērīšanai. Ar konkrēto spektometru klātesošajiem bija iespējams palūkoties saulē.

Liela interese bija arī par LLU radīto nezāļu ravēšanas robotu, kurš vienas vai divu sekunžu laikā ar datora palīdzību atpazīst nezāli un to iznīcina. LLU zinātniskajā institūtā Agrihorts pie tā izstrādes strādāts pusotru gadu, tāpēc pētnieku lepnums par robota spējām atpazīt nezāles ir pamatots, jo izveidota unikāla mākslīgajā intelektā bāzēta programma. Pārsteigums bija arī Aigas Hincenbergas radītais ziepju konfeti – dabai draudzīgs veids, kā baudīt svētkus un nepiesārņot dabu.

Pasākuma ietvaros bija iespēja gūt priekšstatu arī par izglītības iestāžu piedāvājumu, kā arī apmeklēt uzņēmēju un amatnieku stendus. Pasta salā radošajās darbnīcās ar eksperimentiem un izzinošām aktivitātēm darbojās bērni kopā ar vecākiem. ZRKAC piedāvāja spēlēt dārza biljardu, biznesa futbolu, valodu cirku, piedalīties STEM riņku mešanā. Ar īpašu azartu bērnus aizrāva jaunrades nama “Junda” auto modeļu, kuģu sacensības, kā arī ātruma apļa dragreiss. Tāpat prieku un pozitīvismu radīja Preiļu muzejs, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests, SIA “Hansa Flex Hidraulika”, SIA “BS BICYCLES – Barons Velo”.

Inženierzinātņu profesionāļi varēja tikties, pārrunāt aktuālo, savukārt metālapstrādes nozares speciālistiem bija iespēja apliecināt savas iemaņas jau par tradīciju kļuvušajās Metināšanas sacensībās. Šogad tajās piedalījās 15 dalībnieki, un ārpus sacensībām roku metināšanā iemēģināja vēl 5 dalībnieki, kas liecina, ka interese par šo nozari ir arī amatieru līmenī. Sacensībās pirmo vietu izcīnīja Guntars Ozoliņš, otro  – Ilvars Briģis, savukārt trešajā vietā ierindojās Aigars Ozols.

Organizatori saka paldies visiem, kas piedalījās un padarīja šo dienu jauniem atklājumiem pilnu, par radīto prieku lielos un mazos izzināt gribētājos. Kopā ar jūsu enerģiju un atdevi padarījām šo dienu aizraujošu mums visiem.

Galerija

Mehatrons 2021
Atgriezties