CERT.LV izglītojošā kampaņa "Kiberdrošība darbavietā"

 Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija Latvijā CERT.LV realizē izglītojošu kampaņu "Kiberdrošība darbavietā". Kampaņas pamatvēstījums ir vienkāršs: aktualizēt drošus interneta lietošanas pamatprincipus ikviena cilvēka darbavietā, veicināt sabiedrības izpratni par kiberdrošību un iespējamiem riskiem, kā arī parūpēties par kritiskās domāšanas un uzticības saišu proporcionālu līdzsvaru internetā.

Kampaņas laikā radīti trīs jaunvārdi – "PAROLĪZE", "MUĻĶERĒŠANA" un "SPAIDONIS", kas izteiksmīgi brīdina par iespējamajām sekām, ja nekādi drošības pasākumi netiek ievēroti. Apkopotā informācija CERT.LV ikmēneša apskatos liecina, ka cilvēki un uzņēmumi ik gadu cieš materiālus zaudējumus, jo, neievērojot drošus paroļu izveides pamatprincipus, paralizē jeb "parolizē" darba vai savu personīgo kibervidi. Tāpat katru gadu turpina pieaugt pikšķerēšanas jeb sensitīvas informācijas izvilināšanas mēģinājumi, tāpēc svarīgi ir atpazīt "muļķerēšanu" un neiekrist izliktajās lamatās.

Lai nesaskartos ar parolīzes” sekām, nekļūtu par spaidoni” un neciestu no muļķerēšanas”, kampaņas organizētāji aicina kritiski izvērtēt visu internetā sastopamo informāciju!

Vairāk par kampaņu un tās laikā plānotajām aktivitātēm tīmekļvietnēwww.parolize.lv. Šajā vietnē atradīsiet arī digitālo rokasgrāmatu, kur interaktīvā veidā darba ņēmēji un darba devēji varēs iepazīties ar kiberdrošības pamatlietām, aizpildot testus un pārbaudot savas zināšanas praksē.

Informatīvo atbalstu kampaņas realizācijā sniedz Aizsardzības ministrija, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija un Valsts un pašvaldību vienoto klientu apkalpošanas centru (VPVKAC) tīkls, Izglītības ministrija, Valsts policija, LU Matemātikas un informātikas institūta Tīklu risinājumu daļa (NIC) un Akadēmiskā tīkla laboratorija SigmaNet, SIA Tet un Drossinternets.lv.

CERT.LV - Informācijas tehnoloģiju drošības incidentu novēršanas institūcija Latvijā, dibināta 2006. gadā, ir „Latvijas Universitātes Matemātikas un informātikas institūta” (LU MII) struktūrvienība, kas darbojas Latvijas Republikas Aizsardzības ministrijas pakļautībā IT drošības likuma ietvaros. CERT.LV misija ir veicināt informācijas tehnoloģiju drošību Latvijā.

Kopš 2018. gada CERT.LV ir atbildīga par projekta „Latvijas kiberdrošības spēju uzlabošana” (INEA/CEF/ICT/A2017/1528784) īstenošanu Latvijā. Projekts tiek līdzfinansēts no Eiropas Savienības Eiropas infrastruktūras savienošanas instrumenta.

 

Informācija pārpublicēta no CERT.LV
Rakstā iekļautie vizuālie materiāli ir kampaņas publicitātes materiāli

Atgriezties