ZRKAC Mehatronā

5. septembris Jelgavā ievadīja otro tehnikas un inovāciju festivālu “Mehatrons”, apvienojot “Inženieru dienas” un “Metāla svētkus”. Tajā varēja gūt izsmeļošu informāciju par ZRKAC piedāvātajām iespējām jaunajā sezonā – 349 programmām klātienē un 65 tiešsaistē, apmeklēt dabaszinātņu skolotāju radošo ideju konkursu “Zinātne uz skatuves”, iepazīties ar “Minox Zemgale 2020” izgudrojumu un inovāciju izstādi, kurā visiem klātesošajiem bija iespēja balsot par labāko izgudrojumu, kā arī apmeklēt bezmaksas lekcijas, jo Pasta salas slidotava bija pārtapusi par ZRKAC Izglītības skatuvi.

Uz ZRKAC Izglītības skatuves kāpa tādi pazīstami eksperti kā psihoterapeits Ernests Pūliņš-Cinis, pasākumu, televīzijas un radio raidījumu vadītāja Baiba Sipeniece-Gavare un modes dizainers un stila eksperts Aleksandrs Pavlovs. Ieskatu prāta darbības dzīlēs sniedza psihoterapeits Ernests Pūliņš-Cinis, viņš skaidroja arī to, kāpēc mēs esam tādi, kādi esam, kā varam mainīt mūsu pašu “iemītās taciņas”. Aleksandrs Pavlovs, modes dizainers, zīmola “ALEXANDER PAVLOV” dibinātājs un kreatīvais direktors, stila eksperts un profesionāls vizuālā tēla stilists, publiskais vieslektors un daudzu TV raidījumu vadītājs, atklāja noslēpumus, kā vienmēr izskatīties labi: kā izveidot skaistu tēlu un nemaksāt par to dārgi, kā piemeklēt pareizus aksesuārus, kā izvēlēties apģērbu atbilstoši vecumam, kāda ietekme ir apģērba krāsai un piegriezumam.

Savukārt Baiba Sipeniece-Gavare, humoriste, kino aktrise, pasākumu, televīzijas un radio raidījumu vadītāja, ar klātesošajiem pārrunāja jautājumu, kas mums katram ir aktuāls – ar kādu vēsti esi nācis. Viņa dalījās personīgajos secinājumos un pieredzes stāstos.

Festivāla ietvaros bija iespēja gūt priekšstatu arī par citu izglītības iestāžu piedāvājumu, kā arī apmeklēt uzņēmēju un amatnieku stendus. Pasta salā radošajās darbnīcās ar eksperimentiem un izzinošām aktivitātēm darbojās bērni kopā ar vecākiem, inženierzinātņu profesionāļi varēja tikties, pārrunāt aktuālo, metālapstrādes nozares speciālistiem savukārt bija iespēja apliecināt savas iemaņas jau par tradīciju kļuvušajā Metināšanas konkursā. Jevgenijs Makaļskis konkursā piedalījies vairākkārt un jau iepriekš apliecinājis savu profesionalitāti, un arī šogad viņš ieguva 1. vietu, kā otrs labākais tika atzīts Ģirts Fogels, savukārt 3. vieta – Romanam Astapenko.

Paralēli citām aktivitātēm norisinājās “Minox Zemgale 2020” – izgudrojumu un inovāciju izstāde, kuras mērķis ir veicināt izgudrotājdarbību Latvijā, kā arī sekmēt izgudrojumu reālu ieviešanu dzīvē. Izstādi organizēja Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs (ZRKAC) sadarbībā ar Latvijas Izgudrotāju biedrību, “CONNECT Latvija”, Latvijas Zinātņu akadēmiju (LZA) un LLU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļu (TEPEK). Izstādē ar saviem izgudrojumiem, kopā piedalījās gan skolēni, gan LLU zinātnieki, gan citi jau zināmi un pazīstami izgudrotāji. Kuri no 38 izgudrojumiem iegūs goda titulu “Minox Zemgale 2020”, šogad balsojot izlēma apmeklētāji. Skatītāju vērtējumā pirmo vietu Izgudrojumu un inovāciju izstādē “Minox Zemgale 2020” ieguva Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas izgatavotais bezceļa eletromobilis ar modernu vadības sistēmu. To izgudroja Kristians Vinters, Kirils Kolesnikovs un Ivars Bahmanis.

Georgija Parigina, Jegora Dorofejeva un Josifa Spirta (Jelgavas 5. vidusskola) izgudrojums “Gudrais atkritumu konteineris” ierindojās otrajā vietā. Kopā ar viņiem godpilno vietu ieņēma arī Linda Bēce, Kitija Vanesa Gubska un Evita Bitmane no Alojas Ausekļa vidusskolas ar “Koka auto” demontrējumu.

Trešajā vietā arī bija divi izgudrojumi: Viļņa Kazāka ķiršu novācējs un “WILEG” magnētiskais paātrinātājs, kura autori – Rimis Vaitkus, Jānis Kleperis, Pēteris Lesničenoks, Valdis Ņemcevs, Elmārs Baltiņš.

Pasākuma apmeklētāji bija novērtējuši Natālijas Jermolajevas (RTU) stāju koriģējošos T – kreklus un Sigitas Lišes (LLU) piedāvātos eksperimentālos risinājumus koksnes izstrādājumos.

Organizatori saka paldies visiem dalībniekiem, kas neturēja sveci zem pūra, bet dalījās ar saviem izgudrojumiem un inovatīvajām idejām.

Galerija

2. Tehnikas un inovāciju festivāla "Mehatrons" pasākumi Pasta salā
Atgriezties