Starppaaudžu digitālo prasmju mācības

Projekta DIAL vadošais partneris biedrība “Project Net” sadarbībā ar Zemgales reģiona kompetenču attīstības centru (ZRKAC) 2. jūlijā organizēja starppaaudžu digitālo prasmju mācības.

Pasākumu atklāja Līga Miķelsone, kura, uzrunājot sudraba paaudzi, uzsvēra zināšanas un pieredzi, kam ir būtiska nozīme arī uzņēmējdarbības uzsākšanā. Mūsdienās komunikācija paralēli norit ne tikai reālajā, bet arī digitālajā pasaulē, tāpēc ir būtiski stiprināt prasmes, kas tajā tiek lietotas.

Biedrības “Project Net” valdes locekle Iveta Cīrule vairāk pastāstīja par projektu “Digital Acquisition Through Intergenerational Learning” (DIAL), tā mērķiem un apmācību būtību. Viņa aicināja apmeklēt Senioru digitālo prasmju konferenci, kas 27. jūlijā notiks Rīgā, Rija Vef Hotel telpās.

Starppaaudžu digitālo prasmju mācību mērķis bija popularizēt projekta ietvaros izstrādātos digitālo prasmju apmācību materiālus vecuma grupai “55+” latviešu valodā, kas pieejami platformā moodle. Moodle ir tiešsaistes bezmaksas mācību platforma, kurā ikviens interesents varēja uzlabot digitālās prasmes četros pamata kompetenču blokos – komunikācija un sadarbība, aprīkojums, datora pamata elementi un internets. Mācības vadīja ZRKAC uzņēmējdarbības atbalsta nodaļas galvenais speciālists Agris Kalniņš.

Jaunieši palīdzēja senioriem apgūt četrus minētos kompetenču blokus, asistējot konkrētu darbību veikšanā. Praktiskajā apmācību daļā klātesošie tuvāk iepazina datora uzbūvi, apskatot to no iekšpuses un ieraugot, kas “lācītim vēderā”. Tāpat viņi centās neapjukt plašajā informācijas gūzmā, kas atrodama internetā, pildot uzdevumus, kas ļāva labāk nostiprināt esošās un jauniegūtās zināšanas. Ņemot vērā, ka elektroniskā sarakste ir kļuvusi par pašssaprotamu saziņas veidu, seniori praktizējās e – pasta izmantošanā, nosūtot un saņemot ziņas.

Jauniešiem tā bija iespēja padalīties savās zināšanās, kas saistītas ar digitālajām prasmēs, kā arī pilnveidot komunikācijas iemaņas, lai savu pieredzi veiksmīgi nodotu sudraba paaudzei.

Seniori atzina, ka ir priecīgi par jauniegūtajām prasmēm, kuras plāno nostiprināt, aktīvi darbojoties. “Sākumā šķita, ka neko nesaprotu, bet darot sāku saprast, tagad jau jūtos pārliecinātāka, galvenais ir nepārstāt darboties. Arī lektors Agris ir labs pasniedzējs, nesteidzina mūs, bet labi izskaidro, kas darāms,” savos iespaidos dalījās Jevdokija. Dalībnieki bija pacilātā emocionālā noskaņojumā, jo bija guvuši jaunas zināšanas, prasmes un paliekošu elektronisko piekļuvi visiem mācību materiāliem. Pozitīvas emocijas sniedza arī savstarpējā komunikācija, kas radīja nepiespiestu atmosfēru.

Mācības tika organizētas projekta “Digital Acquisition Through Intergenerational Learning” (DIAL) (No 2017-1-LV01-KA204-035455) ietvaros.

Galerija

Starppaaudžu digitālo prasmju mācības
Atgriezties