Amatnieki un mājražotāji idejas, iedvesmu, kontaktus gūst kontaktbiržā

2018. gada 12. decembrī Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) norisinājās 8. Zemgales reģiona amatnieku un mājražotāju kontaktbirža. Šogad piedalījās rekordliels skaits dalībnieku – 150 no Jelgavas, Ozolniekiem, Jelgavas novada, Lielvārdes, Valgundes, Svētes, Dobeles, Olaines, Rīgas, Talsiem, Kokneses, Rundāles, Tērvetes, Carnikavas, Ziedkalnes, Tukuma, Ķekavas, Krapes, Kuldīgas, Salaspils, Ogres, Engures, Neretas, Pārolaines, Jūrmalas, Kandavas, Ādažiem, Viesītes un Aknīstes.

Kontaktbiržas ietvaros dalībniekus un apmeklētājus uzrunāja Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece Rita Vectirāne, paužot prieku par šo ikgadējo satikšanos, kurā kopīgi varam redzēt, cik daudz vērtīgu ideju īstenots. ZRKAC direktore Sarmīte Vīksna uzvēra, ka kontaktbirža iestādē rada īpašu noskaņu jau pasākuma tapšanas procesā, salīdzinot to ar Latvijas lepnumu. Uzņēmējdarbības atbalsta nodaļas vadītāja Līga Miķelsone akcentēja iepriekšējo gadu amatnieku un mājražotāju kontaktbiržas dalībnieku izaugsmi, kā arī novēlēja šī gada dalībniekiem iedvesmu attīstībai un pilnveidei.

Pasākuma dalībniekus vērtēja arī žūrija, kas piešķīra radošuma balvas. Šogad radošuma balvu “Ideju spogulis” saņēma Inese Meisa no Jelgavas, jo ikvienu pārsteidza ar unikāliem produktiem – īpaša dizaina, rūpīgi, ar mīlestību un krāsu izjūtu šūtajām teltīm, vigvamiem un spilveniem bērniem. Par idejas pieteikumu tika apbalvoti Jelgavas Spīdolas Valsts ģimnāzijas skolēni – Roberts Fadejevs, Renārs Tambergs un Gustavs Prolis. Viņi izstrādājuši inovatīvus krūzīšu turētājus no dažādiem materiāliem un ar dažādiem blakus efektiem un funkcijām, kā arī zāģētas 3d figūras no koka.

Balvu par idejas izstrādi ieguva arī Māris Logins no Ķekavas novada ar “Efekteriem” – inovatīviem sīrupiem bez cukura, kuriem pievienota stēvija, kā arī sulas konfekti – “Konfelāde”, kas ražota no Latvijā iegūtām augļu un ogu, 100 % dabīgām, sulām. Pēdējā gada laika uzņēmējs uzsācis nopietnu sadarbību jaunu produktu izstrādē ar Dārzkopības institūta zinātniekiem. Balvu “Ideju spogulis 2018” saņēma arī Lelde Bāra no Jelgavas novada nominācijā “Par radošu pieeju”. Viņa piedāvāja īpašu, Latvijas simtgadei veltītu BIO tējas izlasi, kā arī saldētu BIO cepumu pusfabrikātus vakuumā. Par veiksmīgu idejas un dizaina risinājumu tika apbalvota Jaunjelgavas apģērbu zīmola “pĀRTapis” radītāja Kristīne Kalēja, kura radījusi apģērba līniju, kas top no vairākiem, dažādiem – otrreiz izmantotiem apģērbiem. Viņa ne tikai popularizē sevis veidotos apģērbus, bet arī piedāvā pakalpojumu – atliek doties pie Kristīnes ar apģērbiem, kurus žēl izmest un skapī tie aizņem vietu.

Žūrija piešķīra arī atzinības, kuras saņēma: Jelgavas sociālo lietu pārvaldes dienas centrs “Integra” par radošiem un daudzveidīgiem risinājumiem, gatavojot rotas un visdažādākos rokdarbus; Andra Kurga par oriģinālu darbu radīšanu, apgleznojot zīdu un filcējot. Jāatzīmē, ka tik lielas formas apģērbus kā mēteļi, kleitas, kostīmi ne katrs amatnieks uzņemas radīt. Līga Erba saņēma atzinību par dabas produktu mērķtiecīgu izmantošanu, piedāvājot bišu vaska drāniņas kā pārtikas iepakojumu; Valda Kesnere par latvisko tradīciju popularizēšanu, veidojot senlatviešu rotu kopijas; Sarmīte Helviga par tehniski sarežģītu rokdarbu risinājumu, izšujot gleznas ar pērlītēm; kā arī Anete Siņija par mērķtiecīgu alternatīvas izejvielas izmantošanu sojas vaska svecēs ar ēterisko eļļu aromātiem, bet Inta Ivļijeva un Liene Pčolka par interaktivitāti, radot apģērbus un aksesuārus ar sietspiedes apdruku un uz vietas kontaktbiržā piedāvājot sietspiedes meistardarbnīcu.

Pasākumā klātesošie varēja iepazīties ar mājražotāju un amatnieku, mazo uzņēmēju piedāvājumu un iegādāties Ziemassvētku dāvanas – mīļas, interesantas un pārsteidzošas, mūsu Latvijā tapušas. Savukārt amatnieki un mājražotāji izmantoja iespēju meklēt jaunas sadarbības formas, apmainoties ar kontaktiem un guva iedvesmu jaunu produktu radīšanai, esošo uzlabošanai, lai nākotnē tos veidotu kopīgi ar atrastajiem partneriem.

Galerija: Kontaktbiržā viesojas TV un radio raidījumu vadītājs, uzņēmējs Māris Grigalis

Galerija: Radošuma balva „Ideju spogulis – 2018”

 

Galerija

8. Zemgales reģiona amatnieku un mājražotāju kontaktbirža
Atgriezties