Uzņēmēji Metāla svētkos 2018
Vieta: Jelgava

Kā uzsver MASOC, mašīnbūve un metālapstrāde ir viena no vadošajām rūpniecības nozarēm Latvijā. 2017. gadā nozare nodrošināja 17% no kopējās apstrādes rūpniecības apgrozījuma un 22% no kopējā preču eksporta. Arī Jelgavā tā ir viena no būtiskākajām nozarēm, par ko liecina arī šie svētki Metālam.

2018.gada Metāla svētkos piedalījās metālapstrādes uzņēmumi, amatnieki, mākslinieki, kuri īpaši bija domājuši kā padarīt šos svētkus interesantus un noderīgus ikvienam apmeklētājam un parādīt metāla daudzveidīgo pielietojumu

Izplūdes sistēmu un filtru ražošana ir SIA Dinex Latvia ikdiena, bet svētkos uzņēmums  piedāvāja trijās grupās mēroties spēkos braukšanā ar velomobili, bet labākā rezultāta īpašnieks konkursā par izplūdes sistēmas salikšanu uz laiku, saņēma vērtīgu balvu.  Visu par hidrauliskajām un pneimatiskajām iekārtām varēja izzināt Hansa – Flex Hidraulika SIA  mobilajā  darbnīcā, bet jaunā paaudze varēja pārbaudīt roku veiklību aktivitātē Candy catching, iegūstot saldo balvu, bet SIA Mitausteel stendā, kā vienmēr, ikvienu gaidīja gan metālapstrādes pakalpojumu un metināšanas darbnīcas, gan radošās darbnīcas, gan konkursi un citas aktivitātes.

Svētkos bija iespēja iepazīties ar individuāla dizaina metālizstrādājumu daudzveidību dažādiem griliem, ugunskura vietām, kamīniem, interjera priekšmetiem un vides objektiem, ko piedāvā Artis Design, SIA un dizaina priekšmetiem, apgaismes ķermeņiem, mēbelēm, izlietnēm, gleznu rāmjiem, kāpnēm, margām, medaļām, kausiem J4F, SIA, metāla un dizaina darbnīca Metal atelje piedāvājumā. Ar apkures iekārtām, dārza tehniku, griliem, kūpinātavām, vēja rādītājiem varēja iepazīties kopā ar LANGE TECH SIA speciālistiem, bet ikvienam bija iespēja pretendēt uz balvu saliekamo grilu, ko ieguva visveiklākais tā salicējs, bet Gaschema stendā varēja uzzināt visu par uzņēmumā ražoto un tirgoto gāzu pielietojumu metālapstrādē un baudīt tēju ar sauso ledu.

Ikvienu, kuram ir interese par virpām, frēzēšanas iekārtām, apstrādes centriem, ražošanas risinājumiem un automatizāciju un lokšņu apstrādes iekārtām, gaidīja Duroc Mashine Tool. Pārsteidzošu dažāda veida disku, dubultdisku un ķēžu daudzveidību piedāvāja SIA Baltyre Latvia. Šajā stendā notik dažādas aktivitātes, konkursi un sacensības.

Kā vienmēr, bija pārstāvēta arī dažāda tehnika un transporta līdzekļi gan  SIA Autohaoss izmantotā tehnika, gan SIA Monta limo Rent ekskluzīvie auto, bet visus par autovadītāja tiesību iegūšanu un drošu braukšanu informēja K. Ustupa autoskola. Ikviens interesents varēja veikt testa braucienus ar populārākajiem Møller Auto Krasta Volkswagen modeļiem. SIA Kanclers – piedāvāja iepazīt daudzveidīgo velosipēdu klāstu. Gūt ieskatu individuāla dizaina velosipēdu daudzveidībā, piedalīties radošajās darbnīcās, veidojot dizainu velosipēdam piedāvāja BS BICYCLES, SIA -"Velobode" veikals – Darbnīca.

Drošība ir viens no būtiskākajiem aspektiem mūsu ikdienas dzīvē, tādēļ arī svētkos Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienests (VUGD) sniedza informāciju par ugunsdrošību un pareizu rīcību dažādās ārkārtas situācijās, izglītoja par evakuācijas nozīmību ugunsgrēka gadījumos, piedāvāja dažādas galda spēles, piemēram, jautājumu un atbilžu spēli, evakuācijas spēli un deva iespēju  uzlaikot ugunsdzēsēja glābēja aizsargtērpu. Viesojās arī talismans lūsēns Guntiņš.

Svētkos bija iespēja iepazīt kalēja darbu un izmēģināt roku šajā amatā, ko piedāvāja Jānis Pūce no Tautas lietišķās mākslas studijas “Zīle”, kā arī Milvydas Gedraitis no Lietuvas un Gintautas Ramonas. Kalējs Gints Haņeckis uzsvēra metāla īpašības skaistumu, tā izmantojuma iespēju daudzveidību, maģiskumu un spēku, ko mēģina pieradināt savos darbos. Arī Uldis Stelps kalējs, metālmākslinieks ļāva raudzīties kā top jauni metāla darinājumi un piedāvāja metālkalumus pirtij, mājai un dārzam. Par virtuves metāla priekšmetiem gādāja amatnieks Arnis Urķis un Tupperware pārstāvji, bet to, kā no gultņiem, skrūvēm, uzgriežņiem un ķēdēm tapuši priekšmeti, demonstrēja Andris Volmanis.

Amatnieki, meistari un mākslinieki Dina Aļekperova, Kristīne Dijeva-Drosake, Mario Drosakis, Georgs Gražuls, Juris Pilmanis, Edgars Skulte, Aelita Stelpe piedāvāja gan etnogrāfiskas un autentiskas, gan stilizētas senās Baltu rotas no misiņa, vara un sudraba, bet Valda Kesnere no Tautas lietišķās mākslas studijas “Kalvis”, iepazīstināja ar senlatviešu rotu kopijām no 1. līdz 13. gadsimtam, kas izgatavotas bronzā un sudrabā.

Rotaslietās metals tiek izmantots arī kā palīgmateriāls. To demonstrēja Dana Zetmane un Tatjana Pigusova.

 
Atgriezties