Eiropas dabaszinātņu olimpiādē bronzu iegūst Junioru universitātes dalībniece

Zemgales reģiona kompetenču attīstības centra (ZRKAC) realizētās programmas „Junioru universitāte plus” (JU+) audzēkne Anastasija Šļapina Eiropas Savienības dabaszinātņu olimpiādē (EUSO) ar savu komandu ieguva bronzas medaļu.

Anastasija Šļapina, Jelgavas Valsts ģimnāzijas skolniece, JU nodarbības apmeklē jau no 5. klases un apzināti gatavojās arī EUSO olimpiādei, papildinot iemaņas ķīmijas jomā JU+ nodarbībās no septembra līdz, kas ļāva izturēt pirmreizējo atlasi JU+ ietvaros. Otrreizēja atlasē, valsts līmenī, Anastasija pārliecinoši demonstrēja iegūtās zināšanas, sacenšoties 90 jauniešu lielā konkurencē, un bija viena no skolniecēm, kas ieguva tiesības pārstāvēt Latviju.

ZRKAC programmā JU+ 9. un 10. klašu skolēni papildina savas zināšanas dabaszinātnēs un tiek gatavoti Eiropas Savienības dabaszinātņu olimpiādei – European Union Science Olympiad (EUSO). Atšķirībā no citām olimpiādēm EUSO piedalās 16 gadu vecumu sasnieguši vai jaunāki dalībnieki. Pārbaudījumi notiek komandā triju cilvēku sastāvā, turklāt katrs no viņiem pārstāv vienu jomu – bioloģiju, ķīmiju vai fiziku.

Sagatavošanas cikla nodarbības rudens semestrī Jelgavā notikušas ar Jelgavas pilsētas pašvaldības atbalstu „Junioru universitāte plus” mērķprogrammas ietvaros, bet pavasarī - ar LU SIIC un LU Fonda atbalstu projekta „Pasākumu komplekss skolēnu intereses veicināšanai par dabaszinātnēm, sagatavošanai un dalībai Eiropas Savienības dabaszinātņu olimpiādē (EUSO)” ietvaros. Ceļu uz Kopenhāgenu nodrošināja Valsts Izglītības un satura centrs no projekta “Nacionāla un starptautiska mēroga pasākumu īstenošana izglītojamo talantu attīstībai” līdzekļiem.

Šogad Eiropas Savienības dabaszinātņu olimpiāde notika Dānijā, Kopenhāgenā no 7. maija līdz 14. maijam. Sacentās 50 komandas no 24 Eiropas valstīm. Latviju pārstāvēja divas komandas triju cilvēku sastāvā. Anastasija, kuras stiprā puse ir ķīmija, kopā ar komandas biedriem Vilhelmu Cini, kurš ir zinošs fizikā un Anitru Zīli, kura labi pārzina bioloģiju, ieguva bronzas medaļu, bet otra valsts izlases komanda – sudraba medaļu. Par labākajiem tika atzīta komanda no Ungārijas.

Savos iespaidos par olimpiādes norisi dalījās JU+ pasniedzējs Mihails Haļitovs. Viņš pastāsīja, ka katrai komadai bijis jātiek galā ar diviem pārbaudījumiem. Pirmajā uzdevumā bija jāpēta ledus paraugi, kas iegūti Grenlandes ledājā. Jauniešiem bija jānoskaidro, cik vecs ir dotais ledus paraugs, zinot ledus blīvumu un citus fizikālos parametrus, jānosaka ledus ķīmisko piemaisījumu sastāvs un jāizpēta ledū atrodamo augu DNS, kā arī jāsecina, vai dotais paraugs ir saistīts ar vulkāna izvirdumu 18. gadsimtā. Otrajā uzdevumā dalībniekiem bija jāizveido aļģu bioreaktors un jāoptimizē tā parametri, lai iegūtu papildus barību zivīm un veicinātu notekūdeņu efektīvu izmantošanu. Lai to paveiktu, bija jānosaka piemērotākais un ekonomiski izdevīgākais apgaismojums aļģu audzēšanai, aļģu izmantoto barības vielu daudzums notekūdeņos un aļģēs esošo pigmentu sastāvu.

Olimpiādes laikā jauniešiem bija iespēja gūt ieskatudažādu Eiropas Savienības valstu kultūrā, iepazīties ar vikingu kuģiem un vēsturi, dodoties ceļojumā pa Kopenhāgenas kanāliem un pildīt dažādus zinātniskus uzdevumus vienā no senākajiem atrakciju parkiem – Tivoli, kā arī apmeklēt Kopenhāgenas zoodārzu.

Apsveicam skolēnus ar labiem rezultātiem un novēlam pilnveidot savas prasmes un iemaņas arī turpmāk! Paldies par atbalstu Jelgavas pilsētas pašvaldības mērķprogrammai JU+ un tās pasniedzējiem Agnesei Kokinai, Mihailam Haļitovam un Valdim Zuteram, kas jauniešos raisa degsmi apgūt eksaktās zinības!

Atgriezties