Veselīgi našķi un cienasti bērnudārzā

Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) sadarbībā ar Jelgavas sociālo lietu pārvaldi 21. novembrī notika izglītojošs seminārs – diskusija par veselīga uztura paradumu veidošanu bērniem pirmsskolas izglītības iestādēs. Pasākumā piedalījās pirmsskolas izglītības iestāžu vadītāji, Jelgavas izglītības pārvaldes pārstāvji un vecāki.

Iesākumā uztura speciāliste Ksenijas Andrijanova klāteošos iepazīstināja ar izplatītākajiem mītiem un faktiem saistībā ar dažāda veida saldumiem un cukura lietošanu uzturā. Viņa atgādināja par “salikto” un “vienkāršo” cukuru atšķirīgo ietekmi uz organismu, dabiski sastopamo cukuru produktos, kā – laktoze un fruktoze. Lektore arī norādīja, ka ne vienmēr varam novērot tūlītēju negatīvo efektu pārlieku lielam cukura patēriņam. Bērnu šodienas ēšanas pardumi ietekmē dzīves kvalitāti un veselības stāvokli arī vēlāk, jo nepareizs, nesabalansēts uzturs var novest gan pie otrā tipa cukara diabēta, gan locītavu un vairogdziedzera problēmām, gan muguras sāpēm, gan sirds – asinsvadu saslimšanām. Jautāta par to, cik daudz cukura uzturā lietot būtu atļauts, Ksenija stāstīja, ka patiesībā saharoze bērna organismam nav nepieciešama. Lai gan pieļaujamais daudzums dienā ir 12 g jeb nepilnas trīs tējkarotes, pirmskolas izglītības iestādes drīkst lietot līdz 20 g saharozes dienā. Kritiskā robeža ir – 50 g dienā.

Salīdzinot apstākļus galvaspilsētā ar Jelgavas bērnudārzos novēroto, jāsecina, ka atrodamies labākā situācijā, jo tiek domāts, gan par veidiem, kā izvairīties no slēptā cukura lietošanas, uzskaitot ne tikai ēdienam pievienoto cukura daudzumu, bet arī to, ko sākotnēji satur pats produkts. Tāpat ēdienkarte tiek izstrādāta, ņemot vērā gan individuālu produktu nepanesamību, gan ievērojot nepieciešamās normas un balansu, lai uzturs būtu daudzveidīgs, izslēdzot no ēdienkartes tādus produktus kā – šokoloādes sieriņus, kukurūzas pārslas, “krāsainos” jogurtus. Tāpat, jelgavniekiem ir pozitīvi piemēri par našķošanos ikdienā, kad tiek svinētas citu bērnu vārda un dzimšanas dienas.

Vecāki aktīvi iesaistījās diskusijā un kopīgi ar pirmskolas izglītība speciālistiem dalījās savā pieredzē par našķošanos un veidiem, kā to darī veselīgi. Tuvojoties svētkiem aktuāls bija jautājums par Ziemassvētku paciņas saturu, jo arī vecākiem atšķiras uzskati par saldumu lietošanu. Nav vienotas nostājas, ka ir nepieciešams mainīt esošo kārtību un šogad konfekšu vietā būtu liekams kas cits, piemēram, pašgatavoti gardumi vai krāsojamās grāmatiņa, izlīmītes vai rotaļlietas.

Uztura speciāliste minēja konkrētus ieteikumus, kādus našķus ikdienā lietot uzturā – pašgatavotu musli, augļu – jogurta salātus, svaigēdāju kūkas, augļus. Lai arī kāda būtu izvēle, noteikti ir jādomā par ēdiena vizuālajo noformējumu, jo bērni “ēd” ar acīm. Un tad veselīgais kļūst aizrojošs, interesants un arī garšīgs. Vēl labs padoms ir strādāt ar bērniem – līderiem, jo tieši viņi nosaka “toni” grupiņā un pārējie seko viņa piemēram.

Ksenijs Andrijanova sniedza ieteikumus arī veiksmīgai komunikācijai ar vecākiem, lai tiktu sasniegts vēlamais rezultāts. To var darīt dažādi, piemēram, veicot pašu bērnu aptauju un noskaidrojot viņu viedokli, jo varbūt, ka izrādīsies, ka bērns dāvanā izvēlēsies krāsojamo grāmatiņu, nevis konfekti.

Diskusijā piedalījās arī Jelgavs izglītības pārvaldes vadītājas vietniece Sarmīte Joma, aicinot bērnudārzu darbiniekus būt radošiem un gudriem jaunu ideju īstenošanā cienastu izvēlē svētku reizēs, uzsverot, ka bērnu veselīgu ēšanas ieradumu veidošana ir kopīgs darbs, kas veicams visu institūciju un visu pieaugušo sadarbībā gan bērnudārzā, gan mājās. Svarīgi ir arī izglītot vecākus, lai viņi zinātu pēc iespējas vairāk par to, kas ir neveselīgs, bet kas, tieši pretēji, veselīgs bērnu uzturs.

Galerija

Izglītojošs seminārs un diskusija - veselīgi našķi, cienasti svētku reizēs
Atgriezties