Par veselīgu bērnu uzturu ikdienā

Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) 20. oktobrī notika uztura speciālistes Ksenijas Andrijanovas lekcija vecākiem “2 – 7 gadu vecu bērnu veselīgs uzturs ikdienā”.

Vecāki uzklausīja speciālistes pieredzi un novērojumus par to, kādai jābūt bērna ēdienkartei, ņemot vērā gan ēdiena vizuālo noformējumu, gan to, kādi pārtikas produkti iekļaujami maltītē.

Ksenija norādīja, ka bērnam ir ļoti svarīgs ēdiena vizuālais izskats. Internetā un pavārgrāmatās ir redzēti dažādādi attēli, kur ēdiens ir veidots, lai radītu patīkamas asociācijas, piemēram, kaķīša veidolā vai kāda cita bērnam pazīsatama un mīļa “bildīte”. Viņa iedrošināja klātesošos eksperimentēt un neskumt par to, ja “pankūku zaķis” neizskatās tik skaists kā pavārgrāmatas oriģinālā. Bērniem ir spilgta iztēle un viņiem nav nepieciešams perfekts “pankūku zaķis”, bet gan tas, lai ēdiens viņus piesaistītu vispirms jau noformējuma dēļ.

Vecāki tika mudināti ēdiena gatavošanas procesā iesaistīt bērnus un ik dienas nenogurstoši stāstīt viņiem, kuri produkti un kāpēc ir veselīgi un kuri, tieši pretēji, nē. Tikai tā varam cerēt, ka  bērnam izveidosies veselīga uztura ieradumi.  

Vēl uztura speciāliste ieteica vecākiem kopā ar bērnu iestādīt kādu dārzeni vai pārtikā izmantojamu garšaugu, lai bērns redz, kāds ir “ēdiena ceļš no dobes līdz šķīvim”. Un tas var būt arī mazais dārziņš uz palodzes vai balkona. 

Tika norādīts arī uz mītiem un stereotipiem, piemēram, saistībā ar piena produktiem. Ja kādreiz norma bija 400 ml piena dienā, tad šobrīd tā vairs nav obligāta prasība, jo ir pierādīts, ka kalciju var vienlīdz labi uzņemt arī ar citiem produktiem, sierā tas pat ir vairāk, nekā pienā.

Lekcijas laikā aktīvi iesaistījās arī vecāki, jautājot par dažādiem interesējošiem tematiem - gan par to, kādi pārtikas produkti vai to grupas uzturā būtu jāiekļauj vairāk vai tieši pretēji – jāsamazina to patēriņš. Aktīvi tika diskutēts par situāciju bērnudārzos un to, kas vecākus apmierina, kas nē, kā to varētu mainīt. Šo diskusiju organizatori plāno turpināt, bērna veselīga uztura paradumu veidošanas aktuālos jautājumus pārrunājot ar bērnudārzu speciālistiem.

Galerija

2 – 7 gadu vecu bērnu veselīgs uzturs ikdienā
Atgriezties