Junioru universitātes dalībniecei bronza Eiropas dabaszinātņu olimpiādē

Zemgales reģiona kompetenču attīstības centra (ZRKAC) realizētās programmas „Junioru universitāte plus” (JU+) audzēkne Amanda Zvaigzne Eiropas Savienības dabaszinātņu olimpiādē (EUSO) ieguvusi 3. vietu.

ZRKAC programmā JU+ 9. un 10. klašu skolēni papildina savas zināšanas dabaszinātnēs un tiek gatavoti Eiropas Savienības dabaszinātņu olimpiādei – European Union Science Olympiad (EUSO). Atšķirībā no citām olimpiādēm EUSO piedalās 16 gadu vecumu sasnieguši vai jaunāki dalībnieki. Pārbaudījumi notiek komandā triju cilvēku sastāvā, turklāt katrs no viņiem pārstāv vienu jomu – bioloģiju, ķīmiju vai fiziku.

Šogad Eiropas dabaszinātņu olimpiāde notika Igaunijā no 7. maija līdz 14. maijam. Sacentās 46 komandas no 23 Eiropas valstīm. Latviju pārstāvēja divas komandas triju cilvēku sastāvā, tai skaitā Jelgavas Valsts ģimnāzijas skolniece Amanda Zvaigzne no Jelgavas pilsētas pašvaldības atbalstītās mērķprogrammas JU+. Viņas pārstāvētā disciplīna bija bioloģija. Kopā ar Amandu komandā bija arī Madonas Valsts ģimnāzijas skolnieks Krišjānis Kucins un Rīgas 95. vidusskolas skolniece Vladislava Kurtukova. Abas Latvijas pārstāvētās komandas šogad ieguva bronzas godalgas, otrajā vietā ierindojās Portugāles komanda, bet uzvaras laurus plūca jaunieši no Vācijas.

Savos iespaidos par olimpiādes norisi dalījās JU+ pasniedzējs Mihails Haļitovs. Viņš sacīja, ka katrai komadai bijis jātiek galā ar diviem pārbaudījumiem. Pirmajā no tiem bija jāizpēta piens un jānosaka tajā atrodamais tauku, olbaltumvielu un laktozes daudzums, kā arī jāpagatavo biezpiens. Otrajā uzdevumā bija jāizgatavo baterijas no dažādiem atšķirīgiem izejmateriāliem: metāla, baktērijām (dūņu un dubļu maisījuma) un no tāda materiāla, kas ķīmiski reaģē, līdzīgi, kā tas ir ar akumulatoru. M. Haļitovs atzīmēja, ka zināšanu un prasmju līmenis mūsu skolēniem esot pietiekošs, taču vēl jāpilnveido spēja pildīt neordinārus uzdevumus.

Apsveicam mūsējos ar labiem rezultātiem un novēlam pilnveidot savas prasmes un iemaņas arī turpmāk! Paldies par atbalstu Jelgavas pilsētas pašvaldības mērķprogrammai JU+ un tās pasniedzējiem, kas jauniešos raisa degsmi apgūt eksaktās zinības.

Galerija

Junioru universitātes dalībniecei bronza Eiropas dabaszinātņu olimpiādē
Atgriezties