Angļu valodas olimpiāde – konkurss Jelgavas un Šauļu pilsētu 8. klases skolēniem

Ceturtdien, 25. februārī, Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) notika angļu valodas olimpiāde – konkurss Jelgavas un Šauļu pilsētu skolu 8. klases skolēniem. Šāda starpvalstu olimpiāde Jelgavā tika organizēta pirmoreiz, un to organizēja ZRKAC sadarbībā ar Jelgavas sadraudzības pilsētas Šauļu pašvaldības izglītības centru un Lielbritānijas izdevniecības “Pearson” pārstāvniecību Baltijas valstīs. Olimpiādē piedalījās 10 skolēni no Jelgavas pilsētas skolām un 10 skolēni no Šauļu pilsētas skolām.

Olimpiādes mērķis bija sniegt iespēju talantīgiem jauniešiem no abām pilsētām pārbaudīt savas angļu valodas prasmes, vienlaicīgi sekmējot draudzīgu attiecību veidošanos starp skolēniem. Olimpiādes ietvaros dalībniekus pavadošajiem skolotājiem bija iespēja apmainīties ar informāciju par svešvalodu mācīšanu abās valstīs, mācību programmām un mācīšanas metodēm un pēc rezultātu saņemšanas arī izvērtēt un salīdzināt abu valstu skolēnu zināšanas un prasmes.

Dienas pirmajā daļā skolēni sacentās individuāli, veicot uzdevumus tiešsaistē, pieslēdzoties Lielbritānijas izdevniecības “Pearson” izstrādātajai digitālajai valodas prasmju līmeņa noteikšanas sistēmai “Progress”. Šajā daļā skolēni strādāja individuāli pie datora, pildot dažādus uzdevumus, kuros tika noteiktas viņu gramatikas zināšanas un lietošanas prasmes, vārdu krājums, lasīšanas, klausīšanās, rakstīšanas un runāšanas prasmes. Interesanti, ka datorprogramma arī izvērtēja katra skolēna sniegumu, un pēc neilga laika olimpiādes vērtēšanas komisija jau saņēma detalizētu katra skolēna sasniegumu analīzi.

Otro - komandu sacensību - daļu organizēja ZRKAC jauniešu atbalsta grupa „Jaunie līderi”. Tajā dalībniekiem bija iespēja izmantot savas valodas prasmes, sadarbojoties ar citiem olimpiādes dalībniekiem jauktās grupās. „Jaunie līderi” bija sagatavojuši viktorīnu ar dažādiem jautājumiem, kuros dalībniekiem bija jāparāda sava eruducīja, piemēram, jautājumā par attālumu no Zemes līdz Saulei. Loģisko domāšanu, kā arī zināšanas citos mācību priekšmetos skolēni apliecināja, atbildot uz jautājumiem par gaisa ķīmisko sastāvu, valodām, kuras pasaulē ir izplatītākās pēc cilvēku skaita, kas tajās runā. Netrūka arī āķīgu jautājumu, piemēram, elektriskais vilciens brauc dienvidrietumu virzienā, uz kuru pusi vējš pūtīs dūmus, ja tā virziens ir rietumi? Radošumu skolēni izpauda, gan būvējot tiltu no makaroniem, gan veidojot vienādojumu no sērkociņiem, savukārt valodas lietošanas prasmes un uzstāšanās prasmes nācās pielietot, reklamējot un prezentējot žūrijai nejauši izlozētus priekšmetus: koka karoti, adītu cepuri, lineālu, lakatu un konfekti. Pasākuma laikā dalībnieki ne vien nodarbināja savas “pelēkās šūniņas”, bet arī veica fiziskas aktivitātes.

Rezultāti liecina, ka skolēnu –olimpiādes dalībnieku valodas prasmes ir ļoti labā līmenī un abās valstīs tās ir līdzīgas. Ar vienādu punktu skaitu 1. vietu ieguva Jelgavas 4. vidusskolas skolēns Kristens Bērziņš un Šauļu pilsētas Vinco Kudirkos proģimnāzijas skolēns Martynas Žaronaitis.

Otrajā vietā – Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas skolēns Edvards Bruss, bet trešo vietu dalīja trīs skolēni: Madars Šeļegovskis no Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas, Klaidas Krasauskas no Šauļu Dainu proģimnāzijas un Ostinas Mačiulis no Šauļu Ragaines proģimnāzijas.

Dalībnieki un organizatori atzini, ka šis pasākums ir labs sākums tradīcijai starp abām sadraudzības pilsētām – Jelgavu un Šauļiem un tā noteikti ir jāturpina, tāpēc nākošagad Jelgavas pilsētas skolēni dosies uz Lietuvu.

Olimpiādes – konkursa organizatori izsaka pateicību atbalstītājiem: Lielbritānijas izdevniecības “Pearson” pārstāvniecībai Baltijas valstīs un tās vadītājai Ivetai Vītolai, kā arī SIA “Jelgavas Tipogrāfija”.

Galerija

Angļu valodas olimpiāde – konkurss Jelgavas un Šauļu pilsētu 8. klases skolēniem
Atgriezties