Seminārs par būvnormatīvu sistēmu un standartiem
Vieta: Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs, Svētes iela 33

2015.gada 21.oktobrī Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZRKAC), Svētes ielā 33, Jelgavā notika seminārs „Latvijas būvnormatīvu sistēma un standarti: izmaiņas un ar tām saistītie izaicinājumi”, ko organizēja ZRKAC, sadarbībā ar  Latvijas Standartizācijas biroju (LVS) un  Būvniecības valsts kontroles biroju (BVKB).

Seminārs pulcēja gandrīz pussimtu uzņēmēju, vadītāju un speciālistu  ne tikai no Jelgavas un tuvējiem novadiem, bet arī no Rīgas un Salaspils.

Ingars Pilmanis, Latvijas standarts (LVS) vadītājs, Aiva  Kukule LVS/STK 30 “Būvniecība” koordinatore un Pēteris Druķis, Būvniecības valsts kontroles biroja direktors informēja - ar kādiem izaicinājumiem šo pārmaiņu kontekstā ir saskārusies Latvijas būvniecības industrija; kā notiek pāreja uz Eirokodeksu sistēmu un projektēšanu atbilstoši Eirokodeksu prasībām.

Kāda ir standartu loma uzņēmējdarbības un konkurētspējas veicināšanā; kā tiek nodrošināta standartu un Latvijas būvnormatīvu sistēmas sasaiste; būtiskākās Eiropas standartu grupas attiecībā uz būvniecību, Eirokodeksiem, ēku energoefektivitāti un ilgtspējīgu būvniecību.

Eksperti aicināja uzņēmējus būt aktīviem un iesaistīties  Latvijas standartizācijas tehnisko komiteju (STK) darbā, lai varētu ietekmēt savas nozares attīstību un Būvniecības valsts kontroles biroja direktors Pēteris Druķis iepazīstināja ar sava biroja misiju: drošas būves valstī, arī uzdevumiem un kompetencēm, arī par vakancēm viņa vadītajā birojā un informēja- kā valstī tiek strādāts pie būvnormatīviem un kas gaidāms nākotnē šajā jomā.

Semināra noslēgumā ZRKAC uzņēmējdarbības nodaļas vadītāja Līga Miķelsone aicināja uzņēmējus ierosināt tēmas nākamajiem pasākumiem un izmantot iespēju bez maksas ZRKAC bibliotēkā iepazīties ar nepieciešamajiem standartiem. Šī iespēja, pateicoties sadarbībai ar LVS, būs izmantojama līdz 2015.gada beigām.

Standartu Bibliotēkas pakalpojumā ietilpst: standartu tiešsaistes lasīšana; standartu meklēšana pēc numura vai standartu grupas; vārda vai frāzes meklēšana standarta tekstā.

Tā ir iespēja uzņēmējiem iepazīties ar vairāk nekā 30 000 Latvijas standartiem (nacionālie un adaptētie Eiropas (EN) un starptautiskie (ISO, IEC) standarti un to vēsturiskās versijas).

Uzņēmējiem bija jautājumi, uz kuriem eksperti turpināja atbildēt arī pēc pasākuma noslēguma.

Atgriezties