Junioru universitātes dalībnieki no EUSO 2015 pārved sudrabu un bronzu

EUSO (European Union Science Olympiad) ir Eiropas dabaszinātņu olimpiāde. Atšķirībā no citām olimpiādēm, tajā piedalās dalībnieki, kas ir sasnieguši 16 gadu vecumu vai jaunāki, pie tam zināšanu pārbaude notiek komandā, kur katrs no viņiem pārstāv vienu jomu – bioloģiju, ķīmiju vai fiziku.

Šogad Eiropas dabaszinātņu olimpiāde notika Austrijā, Klāgenfurtē laika posmā no 27. aprīļa līdz 3. maijam, kur savā starpā sacentās 50 komandas no 25 ES valstīm. Latviju pārstāvēja divas komandas triju cilvēku sastāvā, tai skaitā divi talantīgi jaunieši no Jelgavas pilsētas pašvaldības atbalstītās mērķprogrammas „Junioru universitāte plus” (JU+) – Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas ķīmijas entuziasts Artis Galvanovskis ar savu pārstāvēto A komandu mājās pārveda sudraba medaļu, savukārt bioloģijas erudītam no Jelgavas Valsts ģimnāzijas Edgaram Batkovskim un viņa B komandai tika bronza.

Savos iespaidos par olimpiādes norisi dalījās JU+ pasniedzējs Mihails Haļitovs. Viņš sacīja, ka pasākums ir bijis izdevies. Uzdevumi esot prasījuši gana lielu izpratni par visām trim dabaszinātņu jomām, jo bijuši savstarpēji integrēti, veidoti kopējā sistēmā, parādot gan fizikas, gan bioloģija, gan ķīmijas savstarpējo saikni.

Artim Galvanovskim jau pērn bija iespēja pārliecināties par savu zināšanu līmeni, tāpēc likumsakarīgi, ka no iepriekš izcīnītās bronzas medaļas šogad viņa pārstāvētā komanda ieguva sudraba medaļu.

Pasākumā bijusi arī izzinoša kultūras programma jaunajiem dabaszinātniekiem, kā viens no spilgtākajiem prātā palicis brauciens uz Vīni, kur dalībniekiem bija iespēja apmeklēt Dabas un vēstures muzeju, kas jauniešiem esot paticis, minēja M. Haļitovs.

Latvija EUSO piedalās trešo gadu. Līdz šim labākais Latvijas komandu sniegums bija bronzas medaļas. Kā katru gadu komandu dalību olimpiādē organizē Latvijas Universitātes Dabaszinātņu un matemātikas izglītības centrs. Savukārt skolēnu lidojumu uz Austriju nodrošina nodibinājums "Fonds ASNI", Rīgas Valsts 1. ģimnāzija un Jelgavas pilsētas pašvaldības nodibinājums „Izglītības atbalsta fonds”.

Apsveicam mūsējos ar lielisku sniegumu un novēlām pilnveidot savas prasmes un iemaņas arī turpmāk! Paldies par atbalstu Jelgavas pilsētas pašvaldības atbalstītajai mērķprogrammai „Junioru universitāte plus” un tās pasniedzējiem, kas jauniešos raisa degsmi apgūt eksaktās zinības.

Galerija

Junioru universitātes dalībnieki no EUSO 2015 pārved sudrabu un bronzu
Atgriezties