Jelgavu pētām izzinoši, sajūtam – radoši literāri
Vieta: Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrs, Svētes ielā 33

Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) 2015. gada 29. aprīlī notika 4. Jelgavas pilsētas skolēnu pētniecisko darbu konkursa „Izzini Jelgavu” darbu prezentēšana un skolēnu literāro darbu konkursa „Jelgava – mana un tavējā” lasījumi pirmajā daļā, savukārt pasākuma otrajā daļā – apbalvošana.

Konkurss „Izzini Jelgavu” jau ceturto gadu kopā ar pašvaldības iestādēm un uzņēmumiem mudina skolēnus arvien no jauna iepazīt dzimto pilsētu – Jelgavu. Ar pētnieciskām metodēm atklājot līdz šim nezināmo par pilsētas pašvaldības iestāžu un uzņēmumu darbu.

Jelgavas pašvaldības iestāžu un uzņēmumu piedāvāto tēmu klāsts bija plašs un daudzas no tām bija veltītas arī pilsētas 750. gadadienai. Kopumā 49 skolēni bija iesnieguši 28 darbus trijās klašu grupās. Lielākoties darbi bija veltīti kultūrvēsturiskajam mantojumam un tematikai, kas saistīta ar pilsētai aktuālu jautājumu izpēti.

Katrai no trijām klašu grupām bija atšķirīga ekspertu komanda, kas izvērtēja iesniegtos darbus. Eksperti pārstāvēja Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādes, tajā bija arī skolotāji un domes pārstāvji.

Darbu prezentēšana noritēja spraigi un ekspertu komisija darbus vērtēja atbilstoši izstrādātajiem kritērijiem, tādējādi skolēniem tā bija iespēja parādīt savas prezentēšanas, retorikas prasmes, kas nākotnē noderēs izstrādājot un aizstāvot zinātniski pētniecisko darbu.

5.-6.klašu grupā 1.vietu ieguva Kristofers Pošeika no Jelgavas 6.vidusskolas, 2.vietu Ralfs Bārs no Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas, savukārt 3.vietu Andrejs Basalajs un Aleksis Bojaruns, kā arī Emija Ļetko, Olga Sukorceva un Božena Šakirova no Jelgavas 6.vidusskolas.

7.-9.klašu grupā 1.vietā ierindojās Kristaps Krivens un Māris Būmanis no Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas, 2.vietā – seši jaunieši: Aleksandra Jefimova, Mikus Krišs Novads un Jānis Grāvītis no Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas, kā arī Silvija Mītniece, Jānis Ēriks Grūtups un Matīss Ozols no Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas. 3.vietu ieguva Jelgavas 6.vidusskolas skolēni – Gļebs Čerkašins, Georgs Kohanovičs un Mārtiņš Kalniņš, kā arī Veronika Mirzajanova no Jelgavas 2.pamatskolas kopā ar Kristīni Berļizevu no Jelgavas Valsts ģimnāzijas.

10.-12.klašu grupā 1.vietu ieguva Katrīna Sproģe no Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas 2.vietā ierindojās Reinis Fišers no Jelgavas 4. vidusskolas 3.vieta Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas jauniešiem – Elgars Rihards un Raitis Žebrovskis.

Konkurss „Jelgava – mana un tavējā” bija veltīts pilsētas 750. dzimšanas dienai, kurā varēja piedalīties 1.-12.klašu skolēni un profesionālo izglītības iestāžu audzēkņi. Šo iespēju izmantoja 58 mazie un lielie jelgavnieki, radoši izpaužot savas domas, sajūtas un emocijas tādos literāros žanros kā proza un dzeja.

Literāro darbu lasījumi sākās ar Jelgavas Pirmskolas izglītības iestādes „Sprīdītis” ansambļa melodisko priekšnesumu „Jelgaviņa smuka muiža” Evas Lukjanskas vadībā.

Iesniegto darbu ekspertu komisijā bija gan laikraksta „Jelgavas Vēstnesis” žūrnāliste Ilze Knusle-Jankevica, gan vairāku dzejoļu krājumu autore un LLU lektore Rasma Urtāne u.c. R. Urtāne arī norādīja, ka žūrijai nebūt nebija viegli izšķirties, kuri no darbiem ir labākie un aicināja dalībniekus neapstāties pie sasniegtā, bet turpināt rakstīt, pat, ja šoreiz nav izdevies sasniegt cerēto rezultātu.

Darbus, kuri žūrijas vērtējumā bija guvuši atzinību un tikuši pie laureāta goda, lasīja skatuves runas un literāro uzvedumu konkursa laureāti – Kārlis Žūriņš un Evelīna Šulca no Jelgavas 4. vidusskolas. Muzikālajās pauzēs klātesošos priecēja Jelgavas 4. vidusskolas 11.klases skolēns Miks Galvanovskis ģitāras pavadībā izpildot savas oriģināldziesmas.

Ieniegtajos darbos atspoguļojas mīlestība un patriotisms pret dzimto pilsētu. Kaut gan katram no literārā apsveikuma – dāvanas bija sava unikalitāte, konkursa noteikumi paredz darbu izvērtējumu un vietu sadalījumu atbilstoši iegūtajiem punktiem.

Rezultātā 1.- 3. klašu grupā 1.vietu ieguva Anna Malarenko no Jelgavas 2. pamatskolas, 2.vietā ierindojās Marta Plivča no Jelgavas 2. pamatskola un Eduards Robežnieks no Jelgavas 4. sākumskolas. 3.vieta Artjomam Kovčukam no Jelgavas 2. pamatskola. Atzinību un pilsētas pašvaldības specbalvu saņēma Linda Kukute no Jelgavas 3. sākumskolas.

4.-6. klašu grupā 1.vietu ieguva Kristaps Mālkalns no Jelgavas 4. sākumskolas, 2.vietā ierindojās Jelgavas 4. vidusskolas skolēns Reinis Bergmanis. 3.vietā ir trīs skolēni: Enia Elīza Peka no Jelgavas 4. sākumskolas, Renāte Laure no Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas un Artis Dambrāns no Jelgavas 3. sākumskolas Atzinības ieguva četri konkursanti: Ņikita Vidovskis no Jelgavas 2. pamatskolas, Miks Patriks Lukjanskis no Jelgavas 4. sākumskolas. Tāpat tika novērtēts Samantas Gindras darbs no Jelgavas 4. sākumskolas un Kristiānas Rubezes darbs no Jelgavas 4. vidusskolas. Īpašā ZRKAC specbalva tika pieškirta Markam Sutikam no Jelgavas 5. vidusskolas, viņš bija radījis sirsnīgu pasaku – „Kā radusies ZRKAC”.

7.-9. klašu grupā 1.vietu ieguva Tatjana Barkovska no Jelgavas 2. pamatskolas, 2.vietu ieguva Kirils Kārkliņš no Jelgavas 5. vidusskolas, 3.vietā ierindojās divi dalībnieki: Andris Buske no Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas un Amanda Zvaigzne no Jelgavas Valsts ģimnāzijas. Atzinību ieguva Ēriks Jagunds no Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas, kā arī Viktorija Lāce no Jelgavas Valsts ģimnāzijas.

10.-12. klašu grupā 1.vietu izcīnija Sofja Gridjuško  no Jelgavas Mūzikas vidusskolas, 2.vietā ierindojās Anna Poņatovska no Jelgavas 6. vidusskolas, 3.vietu dalīja Everita Trankale no Jelgavas 4. vidusskolas un Veronika Labore no Jelgavas 6. vidusskolas. Atzinības saņēma arī: Alberts Vanags no Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas un Paula Luīze Pastore no Jelgavas Valsts ģimnāzijas.

Pēc rezultātu apkopošanas pasākumu otrajā daļā notika konkursu „Izzini Jelgavu” un „Jelgava – mana un tavējā” noslēgums.

Noslēgums pilnībā atbilda pilsētas 750. dzimšanas dienas svinību noskaņai. Pozitīvā atmosfērā pasākuma atraktīvais vadītājs Uldis Timma rūpējās par dalībnieku labo garastāvokli ģitāras pavadībā izprovizējot labāko literāro darbu autoru tekstus un pārvēršot tos muzikālās kompozīcijās. Prieka dzirksti klātesošajos iededza arī TirkīzBand ansambļa meitenes.

Pasākuma organizatori saka lielu paldies atbalstītājiem: Jelgavas pilsētas domei, Jelgavas izglītības pārvaldei, JPPI „Jelgavas reģionālajam tūrisma centram”, Ģederta Eliasa Jelgavas vēstures un mākslas muzejam, Jelgavas sociālo lietu pārvaldei, Sporta servisa centram, SIA „Jelgavas tipogrāfijai”, Pašvaldības operatīvās informācijas centram, ERGO Latvija AAS filiālei ”Jelgava”, SIA „Keramika LV”, Jelgavas pilsētas Dzimtsarakstu nodaļai, grāmatnīcai „Globuss”, SIA Jelgavas ūdens, laikrakstam „Jelgavas Vēstnesis”, SIA „Jānis Roze” un JPPI „Kultūra”.

Galerija

Konkursu „Izzini Jelgavu” un „Jelgava – mana un tavējā” noslēguma pasākums
Atgriezties