Energoefektivitātes pasākumu rezultātā Eiropas skolās pagājušajā gadā ietaupītas 3500 tonnas CO2

78 skolas un 313 skolēnu grupas no 12 Eiropas valstīm piedalījās konkursā „Eiropas Enerģijas taupīšanas balva” 2009./2010. mācību gadā. Šī konkursa mērķis bija iesaistīt skolas energoefektivitātes jautājumu risināšanā, sniegt zināšanas un prasmes, kā arī veidot paradumus taupīgai enerģijas izmantošanai un elektroierīču pareizai lietošanai ikdienā. Eiropas Enerģijas taupīšanas balva tika pasniegta 2010. gada 12. novembrī Itālijā, Triestē, AREA Zinātņu parka konferenču centrā. Konkurss tika organizēts starptautiskā projekta „Taupīga enerģijas izmantošana skolā” ietvaros („IUSES” - Intelligent Use of Energy at School). Šī projekta laikā tika izglītoti 47 000 pedagogu un studentu visā Eiropā un tika ietaupīts 1,1 miljons kWh enerģijas (kas ir vienlīdzīgs 125 m3 degvielas) un 3 500 tonnas CO2 (to viena gada laikā var kompensēt mežs 2 000 hektāru platībā).

Projekts „Taupīga enerģijas izmantošana skolā” (INTELLIGENT USE OF ENERGY AT SCHOOL - IUSES), ko finansēja Eiropas Komisijas programma INTELLIGENT ENERGY EUROPE (IEE), tika uzsākts 2008. gada augustā ar mērķi veicināt tādu paradumu veidošanu vidusskolēniem un skolotājiem, kas nodrošina efektīvu enerģijas izmantošanu ikdienas dzīvē. Savā ikdienā mēs nepārtraukti izmantojam enerģiju - sākot ar modinātāja zvanu no rīta līdz brīdim, kad mēs nodzēšam gaismu, ejot gulēt. Ja mēs gatavojam ēst, braucam uz skolu, klausāmies mūziku, vai mazgājamies dušā vai vannā - mēs patērējam enerģiju, kā rezultātā rodas CO2 un cita veida piesārņojuma emisijas, kā arī tiek patērēta mūsu nauda. Ikdienā mēs parasti par to nedomājam - mēs vienkārši ieslēdzam gaismu, izmantojam transportu, ņemam ēdienu ārā no ledusskapja. Taču, jau mūsu paradumu nelielu izmaiņu rezultātā var ietaupīt ievērojamu enerģijas daudzumu un samazināt emisiju daudzumu.

Projekta gaitā 15 sadarbības partneri no 12 Eiropas valstīm veidoja, aprobēja un piedāvāja skolām metodisko materiālu komplektu par energoefektivitātes jautājumiem. Materiālu komplekts sastāv no vairākām rokasgrāmatām: skolotāja rokasgrāmatas un trīs skolēnu rokasgrāmatām, kurās apskatīti energoefektivitātes jautājumi celtnēs, transportā un rūpniecībā. Skolas, kas piedalījās metodisko materiālu aprobēšanā, saņēma arī instrumentu komplektu vienkāršu eksperimentu veikšanai. Metodiskie materiāli ir pieejami elektroniskā veidā projekta mājas lapā: www.iuses.eu.

Lai skolas un skolēni varētu praktiski pielietot un demonstrēt savas zināšanas, laika posmā no 2009. gada decembra līdz 2010. gada maijam tika organizēts konkurss „Eiropas Enerģijas taupīšanas balva”, kas notika divos līmeņos: valstu un starpvalstu līmenī. Šajā projektā skolas tika aicinātas mācīties taupīt enerģiju trijās kategorijās:

   • skolas;

   • individuāli dalībnieki;

   • multimediji.

Pirmajās divās kategorijās galvenā nozīme bija saskaņotai rīcībai: enerģijas patēriņa izpētei, enerģijas patēriņa un ietaupījuma aprēķināšanai, kā arī darbību efektivitātei un to izmantojamībai nākotnē. Multimediju kategorijā tika vērtēta oriģinalitāte un materiāla ietekme, kā arī mākslinieciskā vērtība.

Konkursi notika visās 12 dalībvalstīs un skolu kategorijā kopā piedalījās 78 skolas, Latvijā konkursā iesaistījās 17 izglītības iestādes. Latvijas konkursa uzvarētājskola - Mālpils vidusskola piedalījās Eiropas līmeņa izvērtēšanā un 12 valstu konkurencē ieguva 4. vietu, tikai ar pus punktu atpaliekot no 3. vietas ieguvējas - Itālijas skolas.

Individuālo dalībnieku kategorijā konkursā piedalījās 126 dalībnieki, no tiem 53 dalībnieki bija no Latvijas. Eiropas valstu skolēnu konkurencē Ozolnieku vidusskolas skolniece Santa Sausā ieguva 7. vietu.

Multimediju grupā tika izvērtēti 187 darbi, no Latvijas konkursā piedalījās 53 darbi. Latviju multimediju grupā pārstāvēja Olaines 1. vidusskolas skolēnu Toma Taukuļa, Eduarda Lukšo un Zanes Apšas veidotais video, kas Eiropas līmenī ieguva 8. vietu.

Projekta noslēgumā katra valsts apkopoja skolu sasniegumus un ieguvumus, kurus attēloja plakātā (lejuplādēt plakātu).

Projekts tuvojas noslēgumam, taču enerģijas taupīšanas jautājumi bija un ir svarīgi ikvienam no mums gan domājot par apkārtējo vidi mums apkārt, gan mūsu pašu līdzekļu taupīšanu.

Aicinām gan skolotājus, gan skolēnus izmantot projektā izstrādātos metodiskos materiālus, kuri ir ievietoti projekta mājas lapā: www.iuses.eu.

Skaidrīte Bukbārde

Projekta „Taupīga enerģijas izmantošana skolā” koordinatore Latvijā

Atgriezties