Trešā mājražotāju un amatnieku kontaktbirža iedvesmo un rosina sadarboties

2013.gada 12.decembrī Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZR KAC) norisinājās Zemgales reģiona amatnieku un mājražotāju 3. kontaktbirža kurā piedalījās gandrīz simts dažādu amata meistaru, mājražotāju un interesentu. Pasākums notika sadarbībā ar LLU Tehnoloģiju un Zināšanu pārneses centru un to atbalstīja Jelgavas pilsētas dome un Latvijas Mazo un vidējo uzņēmumu forums.

Kontaktbiržas ietvaros notika izglītojošas un iedvesmojošas lekcijas, pieredzes stāsti, amatniekiem un mājražotājiem bija iespēja parādīt un prezentēt savu produkciju un iegūt jaunus kontaktus iespējamiem sadarbības partneriem, bet ZRKAC vestibilā bija apskatāmi jelgavnieka – pinumu amata meistara Jura Milča veidotie daudzveidīgie darbi, kas izraisīja lielu dalībnieku interesi.

Kontaktbiržu atklāja un vadīja  ZRKAC Uzņēmējdarbības atbalsta nodaļas vadītāja Līga Miķelsone,  uzsverot, ka ar katru gadu dažādu darinājumu un ražojumu klāsts paliek arvien bagātāks un šajā pasākumā ar saviem darbiem dalību pieteicis 51 dalībnieks no Jelgavas, Jelgavas un Ozolnieku novadiem, Dobeles, Tērvetes, Aknīstes, Skrīveriem, Abavas, Stendes. Pasākuma atslēgas vārdi ir: pieredze, iedvesma un sadarbība.

Jelgavas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš sveica sanākušos un pauda lielu prieku, ka ar katru gadu kontaktbiržas dalībnieku skaits pieaug. Savā uzrunā viņš uzsvēra lielo izglītības nozīmi uzņēmējdarbības veicināšanā, kā arī novēlēja visiem labestīgu nemieru, lai tas rosina vēlmi darboties un radīt.

Latvijas Mazo un vidējo uzņēmumu foruma valdes loceklis Kristaps Banga rosināja sanākušos izvērtēt, cik daudz darīt pašiem un kad pienācis laiks paplašināt komandu un deleģēt atbildību citiem. Viņš stāstīja par produktu mārketinga knifiem, kādēļ nepieciešama odziņa un stāsts par produktu, kā arī aicināja visiem būt drosmīgiem un nebaidīties uzņemties lielas lietas. Stāstījuma beigās izvērtās neliela diskusija par sociālo tīklu pielietošanas iespējām.

Sandra Muižniece-Brasava, LLU Tehnoloģiju un Zināšanu pārneses centra vadītāja informēja par centra piedāvājumu, sadarbībā ar uzņēmējiem un minēja vairākus veiksmīgas sadarbības piemērus, kas nu jau ieguvuši atpazīstamību ne vien Latvijā, bet arī ārpus mūsu valsts robežām, piemēram SIA „Felici” ar graudu pārslu maisījumiem, SIA „Biograph organic sweets” ar augļu kubiem un SIA „Lat eko Food” ar bērnu biezeņiem „Rūdolfs”. Muižniece-Brasava aicināja nebaidīties izmantot biznesa inkubatoru piedāvātās atbalsta un sadarbības iespējas, norādot, ka kopā spēsim vairāk.

Ģimenes vīna darītavas “Abava” īpašnieks Mārtiņš Barkāns ieskicēja savu ceļu alkoholisko dzērienu biznesā, kur sākotnēji nav bijušas nekādas zināšanas vai prasmes, tomēr ar pieredzi, sadarbību un pašmācību sasniegts daudz. Savā iedvesmojošajā un darīt rosinošajā stāstījumā uzņēmējs vairakkārt uzsvēra sadarbības nozīmi, gan vietējā, gan starptautiskā mērogā. Viņš norādīja, ka ir gatavs dalīties pieredzē un ar padomu atbalstīt arī citus vīndarus Latvijā.

Līga  Švānberga, Jelgavas Lauku partnerības "Lielupe" vadītāja stāstīja par partnerības piedāvātajām iespējām finansējuma piesaistē un apmācībās, kā arī pastāstīja par projektu „Vietējās uzņēmējdarbības veicināšanai”.

Mājražotāja Lorita Miķelsone, kas ražo infrasarkano sildītāju žāvētavā žāvētas ogas un augļus, dalījās savos novērojumos par mājražošanas produkcijas pārdošanas niansēm un stāstīja savu pieredzi, kā soli pa solim paplašinājusi savas produkcijas sortimentu, izveidojusi mājas lapu un kā arvien paplašina savu ražojumu noieta tirgu. Miķelsone aicināja mācīties pārvarēt savu kautrīgumu, norādot, ka tādā veidā iespējams ne vien gūt panākumus, bet arī trenēt un norūdīt savu raksturu.

Floristikas amata meistare, meistardarbnīcas „Grieta” veidotāja Ligita Danenberga dalījās savā pieredzē par meistardarbnīcas izveidi, kas piedāvā ne vien floristikas pakalpojumus, bet arī sniedz iespēju interesentiem pašiem apgūt floristikas prasmes.

Pinumu amata meistars Juris Milčs sanākušajiem stāstīja par savu rokdarbu veidošanas īpatnībām un senču tradīcijām, pie kurām joprojām pieturas. Viņš pirmos darbus darinājis jau 7 gadu vecumā savu vecāku, vecvecāku rosināts.

Māksliniece Elita Patmalniece sirsnīgā un vienkāršā atmosfērā stāstīja par savu ceļu pretī panākumiem un publikas atpazīstamībai, vairakkārt norādot, ka visa pamatā ir intensīvs darbs. Kā būtisku veiksmes atslēgu Patmalniece minēja mīlestību pret visu kas tiek darīts, īpaši uzsverot: „visforšākais ir pats process, ceļš – būt šeit un tagad.” Savas uzstāšanās laikā viņa stāstīja arī par radošumu un spēju iedvesmoties no katras dzīves norises, norādot, ka nebūt nav nepieciešams doties uz ārzemēm, lai smeltos iedvesmu un jaunas idejas. Patmalniece atzina, ka ir priecīga dzīvot Latvijā un aicināja arī pārējos vairāk novērtēt mūsu tautiešu veikumu un pašiem sevi.

Galerija

Zemgales reģiona amatnieku un mājražotāju 3. KONTAKTBIRŽA
Atgriezties