Zinātnieku nakts aizvadīta ūdens zīmē

Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs (ZRKAC) 27. septembrī sadarbībā ar Jelgavas pilsētas skolām trešo reizi organizēja Zinātnieku nakti pirmskolas un sākumskolas skolēniem kopā ar vecākiem.

Šī gada Zinātnieku nakts tēma bija ūdens, tāpēc daudzas no aktivitātēm, ko piedāvāja ZRKAC un Jelgavas pilsētas skolas, bija saistītas ar to.

Ūdenim mūsu ikdienā ir būtiska loma, taču caur to mēs varam arī iemācīties, apgūt un izprast dažādas būtiskas likumsakarības, piemēram, blīvumu, peldinot sālsūdenī olu, kas nenogrimst vai apelsīnu, kas nemizots turas virs ūdens, bet bez mizas grimst.

Biežāk uzturā lietojam negāzētu ūdeni, bet ir arī ūdens, kam pievienota ogļskābā gāze. Procesu, kā tā rodas, varēja vērot klātienē – Gāzu darbības eksperimentā un gala rezultātu arī nobaudīt.

Mazie pētnieki iepazina arī ūdens aprites ciklu dabā, uzzinot to, kā veidojas lietus. Tāpat viņu uzmanību piesaistīja arī eksperiments, kurā varēja noskaidrot, kā glāzes diametrs ietekmē monētu skaitu, ko var iemest pilnā glāzē un kā monētas diametrs ietekmē ūdens tilpumu, kas noturas izliekts virs monētas virsmas.

Bērniem un viņu vecākiem bez jau minētajām aktivitātēm tika piedāvātas vēl citas – pārbaudīt savas iemaņas darbnīcā Iemaņas velo…, nē robotu vadībā, novērot rotācijas ietekmi ap mums, izpausties radoši, zīmējot ar ziepju burbuļiem vai 3D pildspalvām, kā arī gatavojot krāsu brīnumus.

Zinātkārākie noskaidroja arī to, kā darbojas statiskā elektrība, vēroja apgriezto bultu ilūziju, izmēģināja triku ar pipariem, kuriem pieaugušas kājas, izgatavoja savu balansējošo akrobātu, rotējošo pogu vai koka vilciņu, piedalījās mikrobu medībās.

Kā atzina mazo pētnieku asistenti – vecāki, tad programma šķitusi daudzpusīga un pilna ar aizraujošām interaktīvām nodarbībām par dažādām ar zinātni saistītām tēmām. Arī šogad dalībnieku aktivitāte bija liela – eksperimentos, demonstrācijās un darbnīcās piedalījās vairāk nekā 600 dažāda vecuma bērni kopā ar ģimenēm.

Galerija

Zinātnieku nakts
Atgriezties