Jauniešu forums – "Brīvība - izpratne, piederība, attīstība"
Vieta: Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrs, Svētes ielā 33

Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) 14. septembrī, Latvijas republikas pirmā prezidenta Jāņa Čakstes dzimšanas dienā, notika jauniešu forums “Brīvība - izpratne, piederība, attīstība”. Tajā piedalījās Jelgavas pilsētas skolu vecāko klašu skolēni, profesionālo skolu audzēkņi un jauniešu delegācija no Jelgavas novada skolām. Pasākuma mērķis bija rīcības brīvības apzināšanās pilsoniskas sabiedrības veidošanā. Forums tika organizēts Latvijas simtgades projekta “No brīvības līdz brīvībai” ietvaros.

141 jaunietis iesaistījās diskusijās un aktivitātēs par brīvību vakar, šodien un rīt. Pasākums notika trīs daļās. Viena no tām veltīta pagātnei (izpratne), lai saprastu brīvības nozīmi, otra tagadnei (piederība), lai veicinātu piederības sajūtu un lokālpatriotismu, un trešā daļa – nākotnei (attīstība) – ideju paušanai par Jelgavas pilsētas nākotnes attīstību “Ideju ringā”.

Ar ievadvārdiem pasākumu atklāja Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš un Jelgavas biznesa inkubatora vadītājs Ņikita Kazakevičs.

Pagātnes domātavā jaunieši kopā ar vēsturnieku Andri Tomašūnu papildināja savas zināšanas par Jelgavas pilsētas lomu un nozīmi dažādos laika nogriežņos. Tagadnes stāstītavā uzņēmēji Artūrs Savickis (Animus Project), Ilze Priževoite (Karameļu darbnīca), Inga Gūtmane (Zaļā zeme), Juris Sīlis (Jelgavas tipogrāfija) un Ņikita Kazakevičs dalījās pieredzē, kā, izmantojot domāšanas un rīcības brīvību, iespējams darīt to, kas aizrauj. Karjeras konsultantes Līgas Dambergas vadībā pasākuma dalībnieki izzināja Jelgavu caur īpašām spēļu kartiņām un mēģināja saprast, ko katram no viņiem nozīmē piederība Jelgavai. Noslēgumā Nākotnes plānotavā notika spraiga argumentu cīņa par Jelgavas pilsētas nākotnes attīstības scenārijiem. “Ideju boksa” ringā stājās četras uzņēmēju un jauniešu komandas. Katra no tām aizstāvēja vienu no Jelgavas nākotnes vīzijām: Digitālā metropole, Ģimenei draudzīga pilsēta, Zaļā oāze, Ražošanas un zinātnes attīstības pilsēta. Pēc katras “ideju boksa” cīņas foruma dalībnieki savos viedtālruņos varēja nobalsot par vienu no diviem apspriestajiem scenārijiem. Kopumā jaunieši izvēlējās ļoti sabalansētu nākotnes Jelgavas vīziju, jo cīņa par Digitālo metropoli vai Ģimenei draudzīgu pilsētu beidzās ar neizšķirtu, bet pēc Zaļās oāzes un Ražošanas un zinātnes attīstības pilsētas tikšanās ringā 54% klātesošo balsoja par labu Jelgavai – Zaļajai oāzei.

Galerija

Brīvība - izpratne, piederība, attīstība
Atgriezties