Seminārs pedagogiem „No lata uz eiro – praktiskie aspekti”
Vieta: Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrs, Svētes iela 33

2013. gada 8. oktobrī Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) norisinājās Latvijas Bankas (LB), Valsts izglītības satura centra (VISC) un Naudas Plānošanas centra organizēts seminārs pedagogiem par eiro ieviešanas aktuālajiem jautājumiem.

LB Starptautisko attiecību un protokola daļas vecākā ekonomiste Antra Trenko stāstīja par eiro ieviešanas pozitīvajiem aspektiem, norādot uz to kā starptautisku un drošu līdzekli kā norēķiniem tā uzkrājumu veidošanai. Tika stāstīts par iespējām samainīt latus pret eiro Latvijas Pasta filiālēs, Kredītiestāžu filiālēs un Latvijas Bankā, īpaši atzīmējot, ka Latvijas Banka šāda veida maiņas darījumus veiks vienmēr, arī tad, kad eiro ieviešanas process būs noslēdzies. Prezentācijā tika stāstīts arī par laika periodu no 2014. gada 1. - 14. janvārim, kad apgrozībā būs gan lati, gan eiro – kā notiks norēķini, lai pāreja uz eiro notiktu pēc iespējas mierīgāk un ērtāk.

LB skaidras naudas eksperts Andris Tauriņš uzskatāmi demonstrēja eiro banknošu un monētu drošības pazīmes un rādīja kā atpazīt viltojumus. Klātesošajiem bija iespēja pašiem paņemt rokās un salīdzināt oriģinālas un viltotas dažādu nominālu banknotes. Tāpat tika stāstīts par eiro naudaszīmju dizaina veidošanos un attīstību.

Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas ekonomikas skolotāja Inta Jorniņa stāstīja par metodiku, kā iepazīstināt skolēnus ar būtiskākajām eiro ieviešanas aktualitātēm un saistītajiem jautājumiem, kā arī dalījās ar labās prakses piemēriem no savas pieredzes. Mācību materiāls, kas tika prezentēts semināra laikā, sagatavots skolēniem vecuma posmā no pirmsskolas līdz vidusskolai.

LB galvenā interneta portāla redaktore Antra Slava informēja pedagogus par interaktīvām eiro iepazīšanas metodēm, tādām kā izstāde Dailes teātrī, konkursi skolēniem un interaktīvas spēles dažādu vecumu bērniem un jauniešiem.

Sandra Falka, VISC mācību satura speciāliste, iepazīstināja pedagogus ar metodisko materiālu – animācijas filmām „Astoņi stāsti par Eiro”, kas informē par eiro naudaszīmēm, to drošības pazīmēm un citām ar jauno valūtu saistītām tēmām, lai padarītu naudas maiņas procesu vieglāk saprotamu un pieņemamu mūsu jaunajai paaudzei.

ZRKAC Vispārējās un profesionālās izglītības atbalsta nodaļas vadītāja Sanita Šabanska: „Šis seminārs bija ļoti vērtīgs ne tikai, lai pilnveidotu savas zināšanas darbam ar skolēniem, bet arī ar pirmsskolas vecuma bērniem un bērnu vecākiem.”

Galerija

Seminārs pedagogiem „No lata uz eiro – praktiskie aspekti”
Atgriezties