Cikls par apzinātu ēšanu jeb piparkūkas var izcept arī vasarā

2017. gada 22. augustā Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) notika pirmā nodarbība semināru ciklā par veselīgu uzturu un ēšanas paradumu veidošanu “’Ēd vesels!” Šis seminārs ir viena no četrām programmām, kuras jelgavnieki var apgūt ZRKAC ESF projekta „Kompleksu veselības veicināšanas un slimību profilakses pasākumu īstenošana Jelgavas pilsētā, I kārta” (Nr. 9.2.4.2/16/I/085) ietvaros.

Semināru ciklu vada apzinātas ēšanas trenere, stresa vadības konsultante un ārste Inese Millere.

Mūsdienu straujais dzīves ritms ir ieviesis izmaiņas arī ēšanas paradumos, tie krasi atšķiras no iepriekšējo gadsimtu tradīcijām, tāpēc lektore nodarbību sāka ar iedziļināšanos jautājumā, kāpēc mēs ēdam un kā tas notiek. Turpinājumā I. Millere dalībniekus iepazīstināja ar apzinātas ēšanas pieeju, kas ļauj veidot noturīgus veselīgas ēšanas paradumus. Šī apzinātas ēšanas pieeja ir balstīta zinātniskos pierādījumos un ir universāls risinājums neveselīga dzīvesveida kompleksam problēmas risinājumam. Apzinātas ēšanas principu ieviešanas mūsu ikdienā palīdz mums izvairīties no tik pazīstamā “Ēd – nožēlo – atkārto” cikla.

Lektore vērsa klātesošo uzmanību uz apzināta ēšanas lēmuma pieņemšanu. Lai trenētos saprast un novērtēt savu izsalkuma patiesos iemeslus, pirms tam ieteicams veikt dažas darbības, piemēram, tikko sajūtam izsalkumu, novērtējam to skalā no viens līdz desmit. Svarīgi ir saprast vēlmes, ēstgribas ierosinātājus - vai tas ir izsalkums vai emocionāla nepieciešamība.  Nevajadzētu gaidīt līdz tam, kad pēc sajūtām šķiet, ka bīstami esam pietuvojušies skaitlim viens. Tas nozīmē, ka mums ir liels izsalkums, un bieži vien, badīgi kampjot kumosu pēc kumosa, nepamanām, ka esam jau paēduši, un turpinām ēst vēl. Tas notiek tāpēc, ka sāta sajūta iestājas vien pēc 15 – 20 minūtēm, jo ātrāk smadzenes nesūta sāta sajūtas signālu. Ēdot steigā, šo robežu pārkāpt ir viegli. Svarīgi pirms ēšana padzerties malku ūdens, jo nereti varam sajaukt vēlmi padzerties ar izsalkumu.

Svarīgs ir jautājums arī par ēdiena porcijas lielumu. “Piparkūkas var izcept arī vasarā!” uzsvēra I. Millere, ar to domājot, ka nav jāapēd kaut kas maksimāli daudz, sak, nevar jau zināt, kad būs nākamā reize, kad to baudīsim.

Nodarbības beigās dalībnieki uzdeva sev interesējošos jautājumus par konkrētām problēmām un ikdienas biežākajiem “klupšanas akmeņiem” savos ēšanas ieradumos, jautājot, kā no tiem izvairīties, lai spētu efektīvi rūpēties par sevi, ēstu ar nodomu un uzmanību – apzināti.

Galerija

Semināru cikls par veselīgu uzturu un ēšanas paradumu veidošanu “Ēd vesels!”
Atgriezties