Darba vides risku novērtēšanas rīks mazajiem uzņēmumiem

2017. gada 30. maijā Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) sadarbībā ar Valsts darba inspekciju (VDI) notika bezmaksas seminārs darba devējiem un darba aizsardzības speciālistiem „OiRA – interaktīvs rīks darba vides risku novērtēšanai”. Vairāk par rīku: http://www.vdi.gov.lv/lv/OiRA/. Semināru vadīja VDI Sadarbības un attīstības nodaļas vadītāja Linda Matisāne un darba aizsardzības eksperte Dace Jakimova.

Pirmajā daļā klātesošie tika iepazīstināti ar OiRA (Online Interactive Risk Assessment) interaktīvo rīku. Tika runāts par izplatītākajiem stereotipiem saistībā ar darba vides riskiem, to identificēšanu. Šis rīks ir piemērots mazajiem uzņēmumiem, kuros strādā līdz 20 darbiniekiem, lai darba devējam būtu vieglāk veikt risku identifikāciju, novērtēšanu, kā arī veicamo pasākumu noteikšanu, lai mazinātu negatīvās sekas riska gadījumā.

OiRA ir paredzēts, lai darba devējs bez īpašām priekšzināšanām varētu atpazīt esošos darba vides faktorus un novērtēt, cik liels ir risks, ka, piemēram, nodarbinātie varētu ciest nelaimes gadījumā vai saslimt darba vietā. OiRA ir pieejams bez reģistrācijas maksas. Lai to sāktu lietot, ir vajadzīgs dators, viedtālrunis vai planšete, interneta pieslēgums, izmantojama e-pasta adrese. Ar rīka palīdzību iespējams noteikt veicamos darba aizsardzības pasākumus, kā arī sagatavot nepieciešamo dokumentāciju.

Otrajā daļā semināra apmeklētāji varēja praktiski izmēģināt interaktīvo vides risku novērtēšanas rīku, reģistrējoties un apskatot piedāvātās funkcijas, lai iepazītos ar atbalstu, ko OiRA sniedz uzņēmējiem. Tā ir standartizēta struktūra, ko katrs darba devējs spēj pielāgot atbilstoši savām vajadzībām, lai saprastu, kuriem no riskiem būtu nepieciešams rīcības plāns, kuras problēmas ir novērstas un vairs neattiecas uz konkrēto uzņēmumu.

Galerija

OiRA – interaktīvs rīks darba vides risku novērtēšanai
Atgriezties