Iedvesma un ēdiens

Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZRKAC) 17. oktobrī notika “Četras sezonas” un septiņu pavārgrāmatu autores Signes Meirānes lekcija “Iedvesma un ēdiens” par veselīgu ēdienu pagatavošanu.

S. Meirāne lekciju iesāka ar pārdomām par to, kāpēc bieži vien izdarām izvēles, kas mums kaitē, tiešā veidā jau ķermenim, jo tas mums visiem ir tikai viens. Kā šīs izvēles ietekmē mūsu pašsajūtu, pazemini vai paaugstina darba spējās un imunitāti.

Trauksmainajā ikdienā daudziem no mums nav laika, lai pagatavotu labu un kvlaitatīvu maltīti, kas atjaunotu enerģijas rezerves un nodrošinātu ar nepieciešamo, lai mēs spētu pretoties slimībām. Ja izvēlamies uzturā lietot kvalitatīvus un ekoloģiskus produktus, nodrošināsim, ka uzlabosies mūsu vispārējais veselības stāvoklis un pašsajūta kopumā.

Ekoloģiskā pārtika ir kļuvusi par modes lietu, kas nav nemaz tik slikti, jo par to tiek runāts aizvien vairāk un vārds “bioloģiski” jau kļūst par ikdienas sarunas sastāvdaļu. Nereti problēma ir tā, ka mēs neatpazīstam “labus produktus”. Tāpat mums trūkst zināšanu, kā pagatavot līdz šim varbūt ne tik bieži izmantotus produktus kā: lēcas, kinoju, zaļos griķus. Tas, ka veselīgam dzīvesveidam tiek pievērsta aizvien lielāka uzmanība un vērtība ir nenoliedzami, taču bieži vien mēs apjūkam, domājot, ko tad tas īsti sevī iekļauj?

Mēs zinām, ka jādzer daudz šķidruma, bet cik tieši? Pēc vai pirms ēšanas? Tāpat ar brokastīm, ir dzidēts, ka tā ir svarīgākā ēdienreize, bet gadās, ka izskrienam no mājas nepaēduši. Mēs katrs esam universāls, bet tāpat pastāv dažas universiālas patiesības, kas ir attiecināmas uz jebkuru. Piemēram, ir zinātniski pierādīts, ka ir jāizdzer 30 ml ūdens uz katru ķermeņa kilogramu.

Signe daudz pievērsusies arī ilgdzīvotāju fenomena izpētei, cenšoties izprast likumsakarīgas, kas ļauj to sasniegt. Ar iegūtajām zināšanām viņa dalījās ar klātesošajiem. Kā galveno, kas raksturīgs atšķirīgiem reģioniem, kuros cilvēki dzīvo visilgāk, viņa minēja faktu, ka gaļa un zivis tiek lietoti 2 – 3 reizes nedēļā. Tāpat minimāla loma ir piena produktiem, no tiem, galvenokārt, izmantoti aitas un kazas piena produktu izstrādājumi.

Noslēgumā lektore pasākuma dalībniekus cienāja ar pašceptu maizi un aicināja ikdienā kaut nedaudz vairāk pievērst uzmanību saviem ēšanas paradumiem, jo atmetot savus aizspriedumus saistībā ar ēdienu, varam atklāt jaunu un aizraujošu pasauli. Signes vārdiem sakot, arī matemātika daudziem no mums nepatīk, bet mēs to mācamies. Bieži vien jau ir tā, ka nepatīk, jo nesanāk, bet pamazām iepazīstot un iedziļinoties sāk sanākt. Tāpat ir ar veselīgiem ēšanas paradumiem. Ne vienmēr tā būs mīlestība no pirmā acu skatiena, bet, kad ēšanas paradumi būs notiprinājušies, atklāsiet, ka “nekvalitatīvu” pārtiku nemaz negribas vairs lietot uzturā.

Galerija

Signes Meirānes lekcija "Iedvesma un ēdiens"
Atgriezties