Junioru universitātes dalībnieki pētnieciskā ekskursijā iepazīst mežu

2016. gada 30. aprīlī no Zemgales reģiona kompetenču attīstības centra Jelgavas pilsētas pašvaldības atbalstītās mērķprogramma spējīgiem un talantīgiem skolēniem – „Junioru universitāte” (JU) 53 dalībnieki (5. – 8. kl.) devās mācību ekskursijā uz SIA „Rīgas meži” – kokaudzētavu „Norupe” Ogres novadā un apmeklēja briežu dārzu „Rīgas brieži”, kur veica interesantus uzdevumus.

Viena no SIA „Rīgas meži“ funkcijām ir izglītot un informēt sabiedrību par meža nozari un tās nozīmi Latvijā. Viens no veidiem, kā tas tiek īstenots, ir caur vides izglītības projektu „Zaļā klase“. Projekta mērķis ir sniegt zināšanas skolu jaunatnei un citiem interesentiem par to, kas ir mežs, ko tas dod sabiedrībai un ko sabiedrība var dot mežam.

JU dalībniekiem bija iespēja apskatīt dažādus meža augšanas tipus, salīdzināt dažāda vecuma mežu floras atšķirības, uzzināt, kas notiek mežā konkrētajā gadalaikā, kā arī praktiski veikt dažādus uzdevumus. Piemēram, iemācīties, kā un ar ko veikt dažādus mērījumus mežā: koku apkārtmēru un augstumu. Uzdevumā „Sēklu „īpašnieks”” bija jānosaka, vai konkrētā sēkla pieder kādai no koka sugām, vai kādam no dārza augiem. Tāpat skolēniem pēc koksnes krāsas un tekstūras bija jānosaka konkrētās koku sugas piederība, pēc formulas jāaprēķina koksnes daudzums augošā kokā.

Uzdevumi un aktivitātes rosināja jauniešus padomāt un saprast, kas tad īsti ir mežs. Vienlaikus tā bija gan izglītojoša, gan pētnieciska ekskursija, kurā jauniešiem bija iespēja iepazīties un apskatīt dabā visu meža un koksnes attīstības ciklu sākot no sēklas līdz pat zāģmateriālam.

Galerija

Junioru universitātes dalībnieki "Zaļajā klasē"
Atgriezties