Projekta “INNOSTARTUP” dalībnieki prezentē biznesa idejas
Vieta: Zemgales reģiona Kompetenču attīstības centrs, Svētes ielā 33

Vienošanās NPAD-2014/10053

2015. gada 30. novembrī kursu „INOVATĪVA UN RADOŠA DOMĀŠANA UZŅĒMĒJDARBĪBĀ” dalībnieki bija pulcējušies Zemgales reģiona kompetenču attīstības centrā (ZRKAC), lai prezentētu savas izstrādātās biznesa idejas. Projekta ietvaros 16 dalībniekiem bija iespēja mācīties par inovāciju radīšanu, inovatīvu uzņēmējdarbību, radošumu inovācijas procesā un izmēģināt dažādas radošas domāšanas metodes, lai izmantotu tās savā uzņēmējdarbībā. Kursu dalībnieku vidū bija gan topošie, gan esošie uzņēmēji un tika radītas gan produktu, gan pakalpojumu idejas, kuras bija gan tehnoloģiski sarežģītas, gan arī vienkāršas.

Vairāki dalībnieki bija izveidojuši arī produktu prototipus. Bija iespēja iepazīt jaunizveidotā zīmola „Amely” planšetes somiņu, ko darinājusi Lāsma Smiļģe, bet Karola Panke, kura nodarbojas ar auskaru izgatavošanu, bija radījusi jaunu, inovatīvu produktu – universālus aksesuārus – auskarus ar maināmām bārkstīm. Autore nodemonstrēja kā šos aksesuārus var pieskaņot pie jebkura tērpa 5 sekunžu laikā. Savukārt jaunais uzņēmējs Rihards Oja demonstrēja oriģinālu plauktu, kura izveides pamatā doma – savienot moderno un stilīgo ar veco un vēsturisko (Past light in the future) un parādīt, ka senās un novecojušās lietas var ļoti labi iekļauties mūsdienu dizainā, ka vecās lietas nav tikai atkritumi un malka un līdz ar to – atgādināt par bezatlikumu tehnoloģiju. Šī doma – kā saudzēt dabu, darboties zaļi un izmantot otrreizējās izejvielas jaunu produktu tapšanā bija aktuāla arī citu ideju autoru pieejā, piemēram, Marikas Paulsones veidotajā F.P. un Ulda Freimaņa piedāvātajā alternatīvajā risinājumā mazajām hidroelektrostacijām. Arī ideja par video CV veidošanu un mobilo skapju izveidi ir kursu dalībnieku ideju lokā.

Interesanti, ka vairāki esošie uzņēmēji bija radījuši idejas pavisam citās jomās, piemēram, autoservisa īpašnieces ideja bija izveidot inovatīvu produktu ģimenes atpūtai, spēļu veidošanas uzņēmuma vadītāja plāno uzsākt suņu barības ražošanu, grāmatvede – veidot atpūtas vietu, piemēram, loku šaušanai, bet Nadežda Parinova radījusi idejas kā papildināt sava esošā tūrisma uzņēmuma piedāvājumu.

Vairākas idejas saistītas ar pārtikas jomu. Tapusi jauna cepumu līnija un ideja par kaltētu ogu un dārzeņu pulveru un to izstrādājumu ražošanu, izmantojot inovatīvu tehnoloģiju.

Vairākiem dalībniekiem ir prātā ne tikai viena vien ideja. Evita Berga ar ideju „Mūzika vieno”, domā par sociālo biznesu, bet plāno attīstīt inovatīvu foto pakalpojumu. Alīnas Grikas viena no idejām ir saistīta ar ģimenes biznesu – „Vīru lietas”, kas sevī ietver jaudas stenda ražošanu un smilšu strūklas, virpošanas, pulverkrāsošanas pakalpojumus, bet otra ideja saistīta ar piederuma ražošanu, kas varētu būt aktuāls suņu īpašniekiem.

Domājam, ka jaunajā pavasara sezonā darbu uzsāks brīvdabas klase, ko veidos Ilze Saulāja ģimenes īpašumā, bet viņas veidotās spēles „People Catching Latvia” elementus ikvienam interesentam būs iespēja izvērtēt jau 2016. gada 30. janvārī.

 

Līga Miķelsone
ZRKAC Uzņēmējdarbības atbalsta nodaļas vadītāja
Projekta "INNOSTARTUP" vecākā eksperte

Galerija

Projekta “INNOSTARTUP” dalībnieki prezentē biznesa idejas
Atgriezties