Metāla laikmets Pasta salā

2015. gada 5. septembrī Jelgavā, Pasta salā notika jau par tradīciju kļuvušie „Metāla svētki”, kuru tēma šajā gadābija „Metāla laikmets”.Sevi interesējošas aktivitātes atrada gan pieaugušie, gan bērni, gan metālapstrādes profesionāļi, gan ārzemju viesi.

Iepazīt metāla laikmetu apmeklētāji varēja 7 tematiskos blokos: Metālapstrādes profesionāļu laiks; Uzņēmēju laiks; Amatnieku laiks; Izglītības laiks; Eksperimentu laiks; Spēļu laiks; Pētnieku laiks.

Svētku laikā tika atklāts un prezentēts Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības asociācijas (MASOC Latvija) un Nordmetall (Vācija) sadarbības projekts - TehnoBuss Latvija, kas ir ar ražošanas un eksperimentu iekārtām un multimediju sistēmām aprīkota ceļojoša mācību laboratorija. Atklašanā piedalījās Jelgavas pilsētas domes priekšsēdētājs Andris Rāviņš, MASOC valdes priekšsēdētājs Vilnis Rantiņš, Vācijas vēstnieks Latvijā Rolfs Šute un Nordmetall pārstāvji. Šajā mācību gadā TehnoBuss, popularizējot inženierzinātnes, jau uzsācis apceļot Latvijas skolas un pirmās ir Jelgavas skolas.

Pasākumam ar katru gadu iegūstot lielāku atpazīstamību un nozīmi ne vien Jelgavā bet arī visā Latvijā, arī šajā gadā tika uzstādīts jauns dalībnieku skaita rekords. Šogad Metāla svētkos ar savu piedāvājumu piedalījās 70 uzņēmumi, iestādes un amatnieki. Ar katru gadu pieaug mūsu uzņēmēju līdzdalība svētkos, piedāvājot ne tikai savas produkcijas prezentācijas stendus, bet kļūstot par jaunās paaudzes izglītotājiem,  atraktīvā un izzinošā veidā iepazīstinot jauniešus ar inženierzinātnēm un uzņēmējdarbību nozarē.

Esam pateicīgi ikvienam uzņēmumam, to vadītājiem, kuri kopā ar saviem kolektīviem ieguldījuši lielu darbu svētku tapšanā. Šajā pasākumā Dinex Latvia, SIA  un citi uzņēmumi aicināja pievienoties savam kolektīvam jaunus darbiniekus, bet SIA CNC Baltic, SIA Rubens un partneri aicināja iepazīt būtiskus metālapstrādes aspektus. 

Kā atzīst SIA Mitau Steel īpašnieks Aģis Upmalis, jau šodien jādomā  par uzņēmuma nākotni, tādēļ uzņēmums izvēlējās devīzi „Audz, mācies, iegūsti darbu Mitau Steel” un aicināja jauno paaudzi iesaistīties dažādās aktivitātēs- arī izmēģināt roku metināšanā vai apmeklēt mini foto studiju, bet dažādo konkursu un aktivitāšu  veiksmīgākie dalībnieki ieguva balvā braucienu ar mazo džipiņu un ne tikai. Arī citi uzņēmumi - SIA Hansa – Flex, SIA Ruukki Latvija būs parūpējušies par visdažādākajām aktivitātēm visai ģimenei.

Vienmēr lielu interesi izraisa visdažādākie transporta līdzekļi. Arī šoreiz varēja pasēdēt pie traktora stūres LLU stendā, gan iekāpt Valda Branta varenās ugunsdzēsēju mašīnas kabīnē, gan aplūkot helikopteru no SIA Baltijas Helikopters, gan SIA Filmstudio radio vadāmu lidaparātu, ar ko var veikt filmēšanu un fotografēšanu no gaisa, gan apskatīt SIA Autohaoss konstruēto un uzbūvēto auto evakuatoru un iejusties nākamā autovadītāja lomā K.Ustupa Autoskolas auto instruktora vadībā  un piedalīties aģentūras Zebra drošas braukšanas eksperimentos, bet tos, kuri vēlējās papildināt savas zināšanas par auto, aicināja SIA Komandors sešas meistardarbnīcas par dažādām tēmām. Meistardarbnīcu dalībnieki ieguva gan sertifikātus, gan dažādas balvas no uzņēmuma un sadarbības partneriem. Visas dienas garumā meistari atbildēja uz ikvienu jautājumu, bet tie, kuri jautājumus iemeta jautājumu kastītē, saņēma atbildes uz tiem individuāli nedēļas laikā. Rūpēties par savu auto aicināja arī SIA Auto Elegance, bet loģistikas jautājumus palīdzēja risināt SIA BKU Group radītā spēle „CargoMaster”.

Metāla laikmetā varēja iepazīt visdažādākos metāla izstrādājumus- SIA Mītavas Metālkalējs kaltos kamīna piederumus, statīvus, svečturus un SIA Signum  ražotos grilus. Žogu elementus, margas, kāpnes, siltumnīcu karkasus, ko ražo SIA KraBS, firmu Bosch, Junkers un SKF piedāvājumu no SIA Centra Jaunzemji, riteņus, ko piedāvā SIA Kanclers Plus un  SIA Zepter International Baltic metāla traukus. Vēsturē ieskatīties aicināja Jelgavas ugunsdzēsības vēstures ekspozīcija, Ģ.Eliasa Jelgavas Vēstures un mākslas muzeja eksponāti  un senlietas, kas atrastas  2015.gadā Jelgavā un Vilcē arheoloģisko izrakumu rezultātā. Dzelzs laikmeta liecības saskatīt mikroskopā un uzzināt kā purvos ieguva dzelzs rūdu, aicināja Purvubrideji.lv, bet pa metāla pēdām tūrisma piedāvājumā informēja SIA N-Travel.

Bagātīgs bija arī metāla mākslinieku un amatnieku piedāvājums. Zīmola Meta Era īpašnieki  Kristina Černova un Ēriks Timofejevs priecēja ar metāla tauriņiem un auskariem, rotkalis Māris Braže- ar senajām rotām, juvelieris Georgs Gražuls- ar sudraba rotām, bet metālkalēji Gints Haņeckis, Gintautas Ramonas, Andris Volmanis, Mihails Dmitričenko un Arnis Urķis- ar visdažādākajiem metālkalumiem. Piedalījās arī metālkalējs Milvydas Gedraitis no Lietuvas. Savukārt SIA Metaljans SK apliecināja, ka skārdnieka amats mūsdienās ir ļoti nepieciešams. Dažādu metālu gongi ir metāla amatnieku roku darbs. Gongu skaņās aicināja ieklausīties gongu meistari- Iveta Platace un Inga Rancāne.

Veldzēt slāpes ar Jelgavas ūdeni un uzzināt visu par  ūdens urbumiem, tīkliem, atdzelžošanas staciju aicināja SIA ”Jelgavas Ūdens”.

Metāla svētki jau tradicionāli ir arī Zemgales reģiona kompetenču attīstības centra (ZRKAC) Atvērto durvju diena. ZRKAC savu izglītības piedāvājumu prezentēja 3 stendos, kuros apmeklētāji varēja uzzināt par iestādes piedāvātajiem kursiem un pakalpojumiem un pieteikties apmācībām jaunajā mācību gadā, izvēloties vienu no 305 izglītības programmām, iesaistīties Uzņēmēja Higsa bozona atklāšanā; uzzināt, kas ir Montesori pedagoģija bērna attīstībai, iepazīt zinātnes aizraujošo pusi kopā ar Junioru universitātes audzēkņiem un izmēģināt Jelgavas skolās un bērnudārzos bērniem pieejamās „Miniphanomenta” un „Mācies eksperimentējot” eksperimentu stacijas .

Arī šajā gadā svētku laikā notika Metināšanas konkurss un titula Jelgavas Dzelzs vīrs izcīņa. Metināšanas konkursā 3. vietu ieguva Mārtiņš Holenders, 2. vietu – Kristaps Krūmiņš, bet 1. vietu izcīnīja Jevgēņijs Makaļskis. Par „Jelgavas Dzelzs vīru 2015” jauniešu grupā šogad kļuva Aldis Matisons, bet pieaugušo grupā uzvarēja Andis Rozenbilds. Sava uzņēmuma izgatavotās Metāla svētku specbalvas piešķīra arī SIA Signum vadītājs Vitālijs Upenieks. Savukārt Uzņēmējdarbības Higsa bozona balvas, ko piedāvāja ZRKAC, SIA Komandors un SIA N-Travel, ieguva Dana Bertašus, Enija Kiesnere, Karīna Stundiņa, Ilmārs Bodnieks. 

Svētkus organizēja ZRKAC sadarbībā ar MASOC un Jelgavas pilsētas pašvaldības iestādi "Kultūra". Ar pilnu svētku dalībnieku sarakstu un svētku programmu varat iepazīties mājas lapā www.metalasvetki.info.

Galerija

Metāla svētki Jelgavā „Metāla laikmets”
Atgriezties